Na drevnom mjestu:  Plamen za Olimpijske igre u Parizu upaljen je danas

16.04.2024. | 17:28

Plamen za Olimpijske igre u Parizu upaljen je danas na drevnom mjestu Olimpiji odakle će krenuti na tromjesečni put ka francuskoj prijestonici, gdje će 26. jula biti ceremonija otvaranja.

Oblačno nebo onemogućilo je tradicionalno paljenje baklje kada glumica obučena u drevnu nošnju grčke sveštenice koristi sunce da bi upalila plamen. Umjesto toga, dodatni plamen korišten je za paljenje na istom mjestu.

Prenos baklje završava se paljenjem Olimpijskog plamena prilikom ceremonije otvaranja Igara. Pariz će biti domaćin igara treći put, nakon 1900. godine i 1924. godine, prenosi AFP.

“U ova teška vremena, uz ratove i sukobe, ljudima je dosta mržnje, agresije i negativnih vijesti. Žudimo za nečim što nas okuplja, što ujedinjuje i daje nadu. Naše paljenje baklje je simbol te nade”, rekao je danas predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Baklja će biti predata organizatorima Igara u Parizu na stadionu u Atini 26. aprila nakon jedanaestodnevnog putovanja kroz Grčku. Narednog dana krenuće ka Francuskoj na brodu “Belem” i stići će 8. maja u Marsej.

Prenos baklje kroz Francusku trajaće 68 dana i završiće se u Parizu paljenjem Olimpijskog plamena tokom ceremonija otvaranja 26. jula.