“Napadnut jer nosi srpsko ime i prezime”: Grupa starijih Albanaca pretukla dječaka u Kosovskoj Kamenici

Grupa albanskih huligana napala je danas u centru Kosovske Kamenice dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Mihajla S. i nanijela mu povrede zbog kojih je smješten u bolnici, objavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je razgovarao sa dječakovim ocem, koji mu je ispričao da je njegovog sina oko 14.00 časova bez ikakvog povoda napala grupa starijih Albanaca dok se vraćao iz prodavnice.

Dvanaestogodišnjeg Mihajla, učenika petog razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Kosovskoj Kamenici, prema svjedočenju njegovog oca, huligani su najprije počeli da vrijeđaju na albanskom jeziku, a potom su mu nanijeli povrede po licu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je poručio da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiti svu raspoloživu pomoć napadnutom dječaku i njegovoj porodici, uključujući i najbolju njegu za malog Mihajla, koji je, osim povreda, pretrpio veliki stres.

“Mihajlo je napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom. On je žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju. Za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine koja politikom nekažnjavanja ide na ruku izgrednicima”, naveo je Petković.

Prema njegovoj ocjeni, Mihajlove povrede i doživljeni stres, prije svega, predstavljaju sramotu međunarodne zajednice, za koju “ne postoje srpske suze i muka koju Srbi na Kosovu i Metohiji svakog dana doživljavaju”.

“Nažalost, antisrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima. Zbog toga još jednom tražimo da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije”, naglasio je Petković.

On je istakao da Kancelarija za Kosovo i Metohiju od međunarodnih organizacija zahtijeva da izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinice napada na Srbe.

Ostavite komentar: