Đurić zahvalio afričkim državama na podršci u UN-u: Srbija neće zaboraviti

24.05.2024. | 17:24

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić zahvalio je danas afričkim državama na podršci Srbiji u Generalnoj skupštini UN tokom izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici.

Đurić je na svečanosti povodom Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike u Palati Srbija istakao da je 37 od 54 afričke zemlje članice UN odbilo da podrži rezoluciju o Srebrenici, na kojem je pokušano da se stvaranjem negativne političke kampanje Srbiji stavi žig genocida i sramote.

“Srbija neće zaboraviti ko su joj bili prijatelji. Ponosni što može da ugostimo svoje prijatelje iz Afrike u zemlji, koja je više nego udvostručila svoj bruto društveni proizvod za manje od jedne decenije i koja im otvara svoja vrata za izložbu `EKSPO 2027`, na kojoj želimo da vidimo najveći mogući broj afričkih država”, rekao je Đurić.

On je istakao da je Srbija ponosna na prijateljstvo sa afričkim zemljama, koje je započela nekadašnja Jugoslavija, dodajući da će se sa tim prijateljstvom nastaviti.

“Program svet u Srbiji, u okviru kojeg studenti iz velikog broja afričkih zemalja dolaze na studije u Beograd, Niš, Kragujevac i druge akademske centre u Srbiji, jedan je od zaloga za izgradnju mostova između naših društava i zemalja”, naglasio je Đurić.

Svečanost povodom obilježavanja Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike zajedno sa Đurićem otvorili su predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i ambasador Maroka u Beogradu Mohamed Amin Belhaž.

Dan Afrike obilježava se u znak sjećanja na dan kada su šefovi 32 nezavisne države afričkog kontinenta u Adis Abebi potpisali povelju o stvaranju Organizacije afričkog jedinstva, koja je prerasla u organizaciju Afrička unija.