Moguće restriktivnije mjere u Srpskoj: Vraćaju li se od danas maske na otvorenom, čeka se odluka za Banjaluku

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, premijer Radovan Višković održao je sastanak sa ministrima i direktorima javnih institucija. Republičkom štabu za vanredne situacije biće upućenje preporuke o uvođenju novih i većoj kontroli postojećih mjera.

Nošenje maski na otvorenom prostoru, stroža kontrola mjera koje se moraju poštovati u uslužnim djelatnostima samo su neke od preporuka koje će biti upućene Republičkom štabu kako bi se zaustavio trend loše epidemiološke situacije u Republici Srspkoj.

“Ovom prilikom, ukazana je potreba da se Republičkom štabu upute preporuke po pitanju donošenja mjera nošenja maski na otvorenom prostoru, da se rad u uslužnim djelatnostima odvija prema preporukama, a koje se donose na dozvoljen broj ljudi u zatvorenom prostoru prema njihovoj kvadraturi, uz poštovanje mjera nošenja maski, fizičke distance od dva metra i dezinfekcije ruku i prostora. Takođe, ukazano je na potrebu da se razmotre mogućnosti preraspodjele radnih zadatka i omogući da se određeni poslovi obavljaju od kuće”, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Konstatovano je da trenutna epidemiološka situacija u zajednici nema uticaj na odvijanje nastave u školama. Sa sastanka je ponovo upućen apel građanima da maksimalno poštuju preventivne mjere i svoje ponašanje usklade sa obavezujućim mjerama.

“Bilo je razgovora pooštravanju mjera u smislu ko treba da donese takvu vrstu mjera – koje treba Republički štab, a koje jedinice lokalne samouprave odnosno Krizni lokalni štabovi. Sačekaćemo sutrašnju sjednicu Republičkog štaba i donijeti određene preporuke, mjere i zaključke”, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Uvođenje novih mjera očekuje se i u Banjaluci u kojoj je broj pozitivnih slučajeva prešao 900. A da li će to biti neke radikalnije mjere odlučiće gradski Krizni štab koji zasjeda.

“Ovo je vrlo komplikovana borba koja traži mjere za mjerom i koja će uključivati i ekonomski i socijalni aspekt da radno sposobno stanovništvo može da radi, a da istovremeno zaštitimo sve koje treba zaštititi, posebno rizične kategorije”, naglasio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, prenosi Buka.

Ostavite komentar: