Forto se nada pozitivnom stavu o tri zakona: “Bez razgovora nema ni dogovora”

26.02.2024. | 16:44

Lider Naše stranke Edin Forto rekao je da se nada da će biti postignut dogovor na sutrašnjem sastanku partnera na nivou BiH, na kojem će biti riječi o zakonu o Sudu BiH, zakonu o sprečavanju sukoba interesa i Izbornom zakonu BiH.

Forto je rekao novinarima u Sarajevu da se BiH može nečemu nadati 21. marta kada se bude u Briselu odlučivalo o pristupnim pregovorima ukoliko sutra bude psotignut dobar dogovor koji se može prestaviti EU kao partnerima i ukoliko se to može sprovesti u hitnoj proceduri kroz Savjet minstara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da Izborni zakon BiH ima tri dimenzije – izbor članova Predsjedništva BiH, izbor članova Centralne izborne komisije BiH i integritet izbornog procesa.

“Ako mene pitate integritet je broj jedan prioritet za izmjene Izbornog zakona”, naglasio je Forto i naveo da drugi možda smatraju da su prioriteti nešto drugo.

On je napomenuo da bez razgovora nema ni dogovora.

“Iskreno se nadam da će dogovor biti postignut, optimista sam i na početku svakog sastanka obraćanje počinjem sa drago mi je da se sastajemo i da se dogovaramo, jer bez razgovora neće biti nikakvog dogovora”, rekao je Forto.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara HDZ/ rekao je ranije danas da vjeruje da ima dovoljno vremena za dogovor o reformskim zakonima koje od BiH traži EU za otvaranje pristupnih pregovora.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Trojke” iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8. februara u Sarajevu.