“Krpljenje rupa” u budžetu: Šta kaže vlast, a šta struka o novom zaduživanju Srpske

26.02.2024. | 15:34

Republika Srpska je nastavila sa zaduženjima na domaćem tržištu, i to ovaj put dugoročno u iznosu od 40 miliona maraka.

Prema nekim mišljenjima, razlog je vraćanje prethodnih zaduženja i krpljenje rupa u budžetu, dok vlast tvrdi da je dug Srpske na istorijskom minimumu, te da nema nikakvih problema u servisiranju novi zaduženja i ispunjavanju obaveza.

Kada je u pitanju novo zaduženje, kamatna stopa po kojoj su prodate obveznice je 6 odsto. Ovo je drugo zaduženje u ovoj godini, s obzirom na to da su u januaru emitovani trezorski zapisi, kojim se Republika Srpska zadužila za gotovo 11 miliona maraka.

U ovoj godini planirana su dugoročna zaduženja od 810 miliona maraka na stranim finansijskim tržištima, a 141 milion na domaćem, što je u ukupnom iznosu 951 milion. U Odluci o kratkoročnom zaduženju prodajom trezorskih zapisa, Republika Srpska ne smije da premaši prag zaduženja od 8 odsto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini, što znači da može da se zadužuje kratkoročno do 337 miliona u ovoj godini.

Sa najavom da će 26. februara biti aukcija putem koje Republika Srpska planira da se zaduži za novih 15 miliona, Milenko Stanić, ekonomista, poručuje da se Republika Srpska “ne smije više zaduživati“, da se deficit budžeta godinama iskazuje, te da se nova zaduženja koriste za otplatu ranijih dugovanja.

“Sa 1 odsto rasta nije moguće pokriti rashode”

Tvrdi da sa jedan odsto rasta nije moguće pokriti rashode, koji rastu u višim stopama.

-S obzirom da se godinama iskazuje deficit, onda se taj dug nagomilava, povećava iz godine u godinu. Takođe jasno je da su izdaci iz budžeta veći u odnosu na prilive i kao rezultati tih deficita ne postoji druga mogućnost da se pokriju budžetski izdaci. Mi nemamo rast privredne aktivnosti, odnosno rast bruto novca i proizvoda – kaže Stanić za Srpskainfo.

Takođe Stanić dodaje da stalni deficiti izazivaju potrebu i za novim zaduženjima, te da se stara zaduženja jedino mogu otplaćivati samo putem novih kredita. Naglašava da se nagomilavaju dugovi, na jednoj strani, što to je otplata ranijih zaduženja, a na drugoj strani pokrivanje se tekući izdaci koji su veći u odnosu na budžetske prihode.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Republika Srpska nije prezadužena, te da je njen trenutni stepen zaduženja na istorijskom minimumu.

– Ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 odsto BDP, a javni dug 34,6 odsto BDP, dok limit zaduženja iznosi 55 do 60 odsto BDP – rekao je Višković. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema vidljivih procesa koji bi mogli da ugroze institucionalnu, a time i političku stabilnost Republike Srpske, kao i da su priče o bankrotu Republike Srpske daleko od istine.

– Republika Srpska redovno servisira sve budžetske obaveze – kaže Dodik, te dodaje da je Republika Srpska najmanje zadužena u regionu.