Dobre vijesti za vozače: Uskoro moguća zamjena vozačkih dozvola BiH u Italiji

26.02.2024. | 13:49

Savjet ministara danas je, poslije 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, utvrdio Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edin Forto, na čiji prijedlog je utvrđen sporazum, rekao je da će zahvaljujući ovom dokumentu državljani BiH, koji žive u Italiji, moći zamijeniti važeće vozačke dozvole BiH za iste italijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto.

“Ovo je od velikog značaja za građane BiH koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom”, istakao je Forto.

Prema sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i samo potpisivanje, koje zavisi od spremnosti italijanske strane.

Sporazum stupa na snagu nakon ratifikacije u obje zemlje.