Dodik i Cvijanovićeva razgovarali sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke

02.03.2024. | 09:42

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su on i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u Antaliji razgovarali sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajom Blanarom o evropskom putu BiH i ustavnoj poziciji Srpske na tom putu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je važno da se krajem marta odredi datum početka pregovora za ulazak BiH u EU, ali da se mora regulisati pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i ilegalnog Kristijana Šmita.

“Rekao sam i ukoliko taj nelegalni Šmit donese bilo kakvu odluku o izborima da ćemo mi donijeti naš zakon i da ćemo provesti naše izbore. Rekao sam da ukoliko donese bilo kakvu odluku u vezi sa imovinom mi ćemo donijeti odluku o nezavisnosti”, rekao je Dodik nakon sastanka u Antaliji kojem je prisustvovala i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

On smatra da bi početak pregovora trebalo da donese i značajne promjene u funkcionisanju BiH jer je ovakvo stanje neodrživo.

“Put ka EU je nespojiv sa nelegalnim Šmitom i nelegalnom strukturom OHR-a. To je rekla i Venecijanska komisija, a to je i dio 14 prioriteta koji su stavljeni pred BiH. Neko je naravno odvojio neka druga pitanja, ali to će biti na dnevnom redu. Nerealno je očekivati da uđemo u pregovarački proces, a da ostanu te strukture”, rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da Republika Srpska mora biti vidljiva u pristupanju EU.

“Mi nismo oni koji su spremni da se kreću ka EU, a da smanjimo snagu Republici Srpskoj. Mora biti ojačana, vidljiva i u skladu sa Ustavom”, naveo je Dodik.

On smatra da je put ka EU kamuflaža jer Brisel samo postavlja nove uslove, ali pritom ostavlja Šmita i strane sudije.

“Mislim da se nećemo pomaknuti, bez obzira na odluku EU. Ukoliko ostane Šmit i strane sudije ne vidimo svrhu da pregovaramo. Ionako su redukovali finansijsku pomoć i mi moramo tražiti druge alternative. Mi smo već uradili neke stvari o kojima ćemo govoriti kasnije”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da u Srpskoj nisu optimisti kada je riječ o EU kao prije deset godina, ukazavši da se stalno isporučuju zahtjevi koje sada ni punopravne članice ne bi mogle ispuniti.

“To je licemjeran pristup jer sve treba da im isporučimo. Uslovi su pooštreni i otišli su u sferu gdje članice ne bi mogle ispuniti te uslove”, naveo je Dodik.

Kada je riječ o privredi, Dodik je naglasio da Srpska ima dobru saradnju sa Slovačkom i istakao “Celeks” kao jednu od uspješnih kompanija.

“Cilj je da spasimo projekat gasifikacije Republike Srpske. Izvlačim računicu koliko smo izgubili jer su muslimani blokirali taj projekat, i koje bi benefite imala Republika Srpska jer bi imali najjeftiniji gas u Evropi koji bi mogli ponuti Evropi”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je njegov današnji sagovornik član Vlade premijera Slovačke Roberta Fica, kojem je prije izbora dao nesumnjivu podršku.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je da unapređenju odnosa sa Slovačkom mogu doprinijeti postojeće, uspješne investicije iz te zemlje u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je napomenula da su se ona i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas u Antaliji sastali sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Jurajem Blanarom.

“Zahvalila sam za podršku Slovačke evropskom putu, te naglasila važnost punog uvažavanja ustavne pozicije i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH. Izrazili smo opredijeljenost ka unapređenju odnosa i privredne saradnje sa Slovačkom, istakavši da tome mogu doprinijeti postojeće, uspješne investicije iz ove zemlje u Republici Srpskoj”, objavila je Cvijanovićeva na platformi “Iks”.

Ovo je jedan u nizu brojnih sastanaka zvaničnika Republike Srpske, na marginama Antalija diplomatskog foruma koji je u turskom ljetovalištu okupio lidere država, biznismene i predstavnika organizacija i medija.

Prethodno, predsjednik Srpske razgovarao je sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom inostranih poslova te zemlje Piterom Sijartom.

Dodik i Cvijanović juče su razgovarali i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Trodnevni Antalija Diplomatski forum zvanično se završava sutra, a za danas su predviđene diskusije o aktuelnoj geopolitičkoj i ekonomskoj situaciji.

Aktivnosti u Antaliji prati Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i korisnici našeg servisa imaće na raspolaganju vijesti, video, foto i fono sadržaje.