BiH hvata voz za Evropu: Da li je odzvonilo sukobu interesa?

02.03.2024. | 08:27

Hitna sjednica na kojoj će se govoriti o zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH biće održana najvjerovatnije 8. marta i, po svemu sudeći, taj zakon, koji je jedan od uslova na putu BiH ka EU, biće usvojen, saznaju “Nezavisne novine”.

“U toku je usaglašavanje tog zakona. Stavovi su približeni i ostali su još neki detalji, ali vjerujemo da će hitna sjednica biti održana u petak i da će taj zakon biti usvojen”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da je na zahtjev Kluba SDA već zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali za 11. mart.

Ovaj klub predložio je takođe zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, ali kako stvari sada stoje, ta sjednica neće biti ni održana.

“Neće biti smisla onda održavati tu sjednicu. Ako u petak usvojimo taj zakon, sjednica koju je tražila SDA nema nikakvog smisla i vjerovatno neće biti ni održana jer taj zakon koji oni predlažu već će biti usvojen”, ispričao je isti izvor.

Inače, zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH jedan je od uslova koje BiH treba ispuniti kako bi EU donijela pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa BiH.

I nakon posljednjeg sastanka lidera koji čine vlast na nivou BiH moglo se naslutiti da je taj zakon praktično dogovoren.

“Najbliži da okončamo je zakon o sukobu interesa. Zakon o sudovima i Izborni zakon su ostali zakovani u spornim stvarima, iako smo u drugim oblastima Izbornog zakona naparavili značajne iskorake”, rekao je tada Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sastanka lidera rekao je da zakon o sukobu interesa može biti završen te da je zaključak da radne grupe rade i čim nešto usaglase, da se to uputi u Savjet ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Sva pitanja ostaju otvorena, bilo bi dobro kada bismo uspjeli riješiti barem zakon o sukobu interesa ili državnoj upravi kojim se regulišu zaposleni na nivou BiH”, rekao je Dodik.

Nakon tog sastanka, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je usvojen Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, a ako se uzme u obzir da su ranije usvojeni Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma te donesena odluka o pokretanju pregovora sa Frontexom, BiH je ispunila većinu uslova koji su pred nju postavljeni za otvaranje pregovora.

Kako nezvanično saznajemo, jedna od najvećih novina novog zakona o sprečavanju sukoba interesa biće formiranje komisije u kojoj neće učestvovati poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH.

Tu komisiju činiće pravni stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom, a biraće je na osnovu javnog konkursa Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Kao i do sada, ta komisija djelovaće pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja će im pružati tehničku podršku, a novim zakonom biće u značajnoj mjeri pooštrene sankcije i proširen obim povezanih lica.

S obzirom na to da je jedna od tačaka sporenja bila nadležnost komisije, tačnije obuhvat zakona, u ovom trenutku nije poznato kako će to biti riješeno.

Republika Srpska ne želi da pristane na to da zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH bude nadležan i za entitetske funkcionere, dok s druge strane Bošnjaci na tome insistiraju.

U nekoliko navrata zvaničnici Republike Srpske rekli su da na to neće pristati jer Republika Srpska ima svoj Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, međutim problem je što Federacija BiH još nema taj zakon, i u ranijim periodima, uprkos insistiranju i evropskih zvaničnika, nisu htjeli da ga usvajaju, tražeći da to pitanje bude riješeno na nivou Bosne i Hercegovine.