Dodik dočekuje Orbana! Mađarska delegacija sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srpskoj

03.04.2024. | 17:59

Delegacija Vlade Mađarske sutra stiže zajedno sa mađarskim privednicima u dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dočekaće predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana na Međunarodnom aerodromu u Mahovljanima gdje bi mađarski premijer trebalo da stigne u 19.00 časova. Medijima će biti dozvoljeno snimanje, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Dolazak ministra inostranih poslova i trgovine Petera Sijarta predviđen je u 18.30 časova, a dočekaće ga predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Takođe, biće dozvoljeno snimanje za medije.

Za drugi dan posjete mađarske delegacije, u petak, 5. aprila, u 9.00 časova predviđen je doček ispred Palate Republike Srpske, a u 9.05 časova tet-a-tet sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Snimateljima i fotografima biće omogućeno snimanje kadrova na početku sastanka.

U Palati Republike predviđeni su sastanci srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željka Budimira sa Sijartom, kao i sastanak premijera Viškovića i ministra finansija Zore Vidović sa ministrom ekonomskog razvoja Mađarske Martonom Nađom.

Snimateljima i fotografima biće omogućeno snimanje kadrova na početku sastanaka.

U Palati Republike planirana je u 10.30 časova svečano uručenje odlikovanja Orbanu, a izjave za novinare su u 10.40 časova.

Dodik je povodom Dana Republike – 9. januara, odlikovao Orbana Ordenom Republike Srpske na ogrlici, najvišim odlikovanjem Republike Srpske.

Sastanak delegacija Republike Srpske i Mađarske u Vladi Republike Srpske biće održan u 11.00 časova, dok je otvaranje Poslovnog foruma u Vladi Srpske zakazano za 11.20 časova.

Snimanje kadrova biće omogućeno na početku sastanka i Foruma.

U delegaciji Mađarske su, osim Orban, Sijarta i Nađa, direktor Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei i predstavnici 23 kompanije iz oblasti energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih.