Cvijanovićeva se prva obraća! Počela sjednica parlamenta Srpske o bezbjednosti

28.03.2024. | 11:27

Počela je posebna sjednica Narode skupštine na temu „aktuelna bezbjednosna i politička situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku“.

Sjednici prisustvuje predsjednik Republike, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, predsjednici SDS i PDP, Milan Miličević i Branislav Borenović, predstavnici EU i parlamentarci i ministri iz Srpske u institucijama BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da Republika Srpska zagovara evropski put BiH, s ciljem prestanka međunarodnog tutorstva i odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Svjedoci smo da se domaći dogovor uporno nastoji obezvrijediti, i to od stranaca koji žele da upravljaju BiH”, rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Ona je naglasila da u BiH postoji konsenzus o evropskom putu, ali da ga je Kristijan Šmit diskreditovao.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji, Cvijanovićeva je ocijenila da je važno da se o ovome raspravlja, ali da postoji problem u BiH, a primjer jeste priča ministra odbrane u Savjetu ministra Zukana Heleza o ruskim kampovima u BiH, s ciljem da se ne priča o islamskim radikalnim pokretima na Balkanu.

Ona je naglasila i da je evropski put BiH nespojiv sa postojanjem neizabranog stranca koji nameće svoju volju demokratski izabranim predstavnicima.

Ona je na posebnoj sjednici Naordne skupštine Republike Srpske rekla da Kristijan Šmit nije prošao nije proceduru imenovanja i da nema legitimitet, te da njegovo djelovanje potvrđuje da BiH nema suvrenitet.

Cvijanovićeva je napomenula da Povelja UN ne poznaje starateljstvo i protektorat.

“Kada ovo uzmemo u obzir, jasno je da je članstvo Bih u UN jako diskutabilno, kao i njeno učešće u procesu evropskih integracija”, navela je ona.

Takođe je dodala da su Milorad Dodik i Republika Srpska konstruktivan partner osim kada se ruši Dejtonski sporazum.
Cvijanovićeva je navela da se srpskoj strani često pripisuje secesionistička retorika, koja, ako postoji, onda je iznuđena, podsjetivši na odluke Ustavnog suda BiH i visoke predstavnike.

Ona je navela da oni koji uvode sankcije zvaničnicima Republike nemaju viziju kako se ovdje problemi mogu prevazići.

Cvijanovićeva je istakla i da su Kristijan Šmit i njegovi upravnici u strahu da bi EU mogla biti uspješna u BiH, kao i da je Šmit bacio tamnu mrlju pokušajem da pokaže kako je on taj koji mijenja zakone.

“Šmit želi na silu da obavlja visoku poziciju”, rekla je Cvijanovićeva .

Nakon tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH za koje je Šmit rekao da je nametnuo, Cvijanovićeva je upitala ko je taj ko donosi i mijenja zakon, kao i ko se kreće prema EU.

“Mislim da je ovo nedopustivo”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da se zakoni donose u parlamentu od legalno izabranih predstavnika građana.

On smatra da će Narodna skupština danas imati konstruktivnu raspravu i da će se poslanici zamisliti šta se to očekuje od Republike Srpske.