Cvijanovićeva reagovala na sankcije: Na “crnu listu” trebaju prvo da stave Šmita i svog ambasadora

13.03.2024. | 20:58

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da ako SAD već žele nekoga da sankcionišu zbog kršenja Dejtonskog sporazuma onda bi najprije trebalo na “crnu listu” da uvrste Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog.

“Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i ‘crne liste’, ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo na odbrani Dejtonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Kancelarija američkog Ministarstva finansija za kontrolu imovine stranaca uvela je sankcije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Jeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma.

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da su oni “doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH organizacijom i sprovođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara”.