Golićeva o sankcijama: Neka rade šta hoće, mi u Srpskoj svoj put imamo

13.03.2024. | 19:55

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske, Srebrenka Golić, poručila je večeras da su američke sankcije, koje su joj danas uvedene, samo nastavak progona demokratski izabranih zvaničnika Republike Srpske.

Sada su uključili i mene zato što sam po funkciji učestvovala u organizaciji proslave Dana Republike, ne samo ovog dana, ja sam, po funkciji, učestvovala i u ranijim organizacionim odborima povodom proslave Dana Republike, a učestvovaću i u narednim. Ovo je čista politička sankcija, ona nema veze ni sa demokratijom, pogotovo zemlje koja se stalno zalaže za neku ‘demokratiju“ izjavila je Golićeva za ATV.

Kako kaže, sankcije Ministarstva finansija SAD je uopšte neće pogoditi, nema imovinu u SAD, niti je ikad putovala u ovu državu, a nema ni nikakve transakcije sa američkim državljanima ili poslovnim subjektima.

– Sada se pridružujem velikoj grupi zvaničnika Republike Srpske. Za mene sankcije ne predstavljaju ništa drugo nego jedan njihov jadan znak da mi živimo u okupaciji klasičnog tipa, gdje međunarodni faktori mogu da rade šta žele i šta hoće. Nastaviću da u okviru svoj nadležnosti čuvam institucije Srpske jer sam izabrana u ime Republike Srpske i svojim radom joj trebam vraćati dug, odnosno, da profesionalno obavljam poslove u funkcije na koje me Republika imenovala – jasna je Golićeva.

Ona kaže da SAD krše demokratska načela za koja se toliko zalažu i to upravo na primjeru sankcionisanih zvaničnika iz Republike Srpske.

– Tako se ne gradi suživot među građanima i Republike Srpske i drugog entiteta, FBiH, takve sankcije mogu samo izazvati revolt kod ljudi koje su SAD nepotrebno i nezakonito sankcionisale. Neka sankcionišu, neka rade šta hoće, mi u Republici Srpskoj svoj put imamo i znamo šta i kako treba raditi – istakla je ona.

Dodala je da se u Republici Srpskoj poštuju sva demokratska načela i svi građani Srpske imaju sva demokratska prava.

– Ovo je klasičan napad i na pojedince i na institucije, pokušavaju urušiti institucije a ja ima poručujem da neće – zaključuje Golićeva.

Pored Golićeve, na listu američkih sankcija dospjeli su i savjetnici predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac i Branislav Okuka.

Iz Kancelarije za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) navode da su njih troje uvršteni na listu sankcionisanih osoba jer su “doprinijele nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH organizacijom i provođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara 2024. godine, što je u BiH proglašeno neustavnim djelovanjem”.