Cvijanovićeva o izjavi Rame: Dupli aršini međunarodnog faktora doprinijeli neredu i u BiH i regionu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su od početka rata, devedesetih godina prošlog vijeka, pa sve do danas na sceni dupli aršini međunarodnog faktora koji su doprinijeli da imamo nered i u BiH i u pojedinim zemljama regiona.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu premijera Albanije Edija Rame da je cilj njegove političke karijere da se “Albanija ujedini sa Kosovom”, Cvijanovićeva je upitala da li je neobično što takve izjave prolaze bez osude stranog faktora.

Predsjednik Srpske je naglasila da upravo zbog tih duplih aršina međunarodnog faktora nije ni čudno što stranci ćute i na ovakve izjave Rame.

“Kad je Ivica Dačić u nekom hipotetičkom smislu stavio u takav kontekst Republiku Srpsku i Srbiju, krenule su osude sa svih strana, iako je i to bila njegova reakcija na ovu tezu o ujedinjenju Albanije i Kosova”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su bošnjački sarajevski političari odmah krenuli sa pričom da to ne može bez rata.

“Naravno, ljudi se pitaju kako to na jednom mjestu može, a na drugom ne može. Onda ti isti stranci, tobože nevino, pitaju kako je moguće da ne dolazi do pomirenja ni unutra tih zemalja ni između njih”, istakla je Cvijanovićeva.

Što se tiče Kosova i Metohije, predsjednik Srpske je ponovila da Republika Srpska prati državnu politiku Srbije i to je već davno rečeno.

“Kada je riječ o odnosima u BiH, oni se mogu urediti i popraviti samo ako se postigne unutrašnje partnerstvo. Do toga se može doći samo ako niko od tri konstitutivna naroda drugom ne uzurpira ono što mu po dejtonskom Ustavu pripada”, poručila je predsjednik Republike Srpske.

Ostavite komentar: