Zatražen pritvor za 17 policajaca uhapšenih u akciji “Dar 1”

13.08.2020. | 22:37

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je od Suda zatražilo jednomjesečni pritvor za 17 policajaca koji su uhapšeni u okviru akcije “Dar jedan” zbog zloupotrebe položaja, a za jednog su predložene mjere zabrane obavljanja službene dužnosti.

Alem Hamzić iz kantonalnog Tužilaštva potvrdio je za Kliks da je za 15 policajaca pritvor zatražen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti.

“Za jednog je zatražen zbog četiri zakonske tačke, dakle, uz ove gore navedene i zbog opasnosti od bjekstva. Za jednog je predložen pritvor zbog uticaja na svjedoke”, rekao je Hamzić.

Neki od ovih 17 uhapšenih su tokom pretresa i hapšenja, koje je izvršeno juče, pokušali da sakriju novac za koji se sumnja da je stečen ilegalnim radnjama, odnosno onim radnjama za koje se terete.

Za 18. osumnjičenog policajca, koji je naknadno uhapšen zbog pomoći počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i odavanja službene tajne, predložene su mjere zabrane obavljanja službene dužnosti policijskog službenika.

U jednoj od najvećih policijskih akcija Uprave policije Kantona Sarajevo, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapšeni su, kako se navodi, Damir Bihorac, Emrah Hasanspahić, Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Gojko Pećenica, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Mensur Skenderović, Nedim Gljiva i Alem Ibišević.

Oni se terete za krivična djela u vezi sa korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protivusluga i sticanje protivpravne imovinske koristi, te zloupotrebu položaja.

U ovoj akciji, kodnog naziva “Dar jedan”, učestvovale su kantonalne policije, Obavještajno-bezbjednosna agencija, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Policijska uprava Istočno Sarajevo.

Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima.

 

Izvor:(Srna)