Detalji tragedije kod Travnika: Dječak poginuo pred očima drugara

 Velika tragedija zadesila je Turbe, kod Travnika, kada je u školi nastradao dvanaestogodišnji dječak nakon što je danas na njega pao gol.

Nesreća se desila oko 12 časova na času u fiskulturnoj sali Osnovne škole Turbe, a prema pisanju lokalnih medija, na dječaka je pao gol na kojem se navodno vješao na prečku, ali zvanične informacije će biti poznate nakon policijske istrage.

Policiji u Travniku oko 12.10 javljeno je da se u fiskulturnoj sali Osnovne škole Turbe dogodila nesreća u kojoj je jedan učenik iz te škole smrtno stradao, potvrđeno je iz MUP-a SBK.

“Po zaprimanju prijave, na lice mjesta izašli su službenici policije koji su potvrdili navode prijave, te u saradnji sa Tužilaštvom SBK preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, rekao je Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

Kako nam je potvrđeno, riječ je o učeniku sedmog razreda, na kojeg se spletom nesretnih okolnosti gol prevrnuo te je zadobio smrtonosne povrede, ali nakon uviđaja biće zvanično poznati detalji tragedije koja je sve potresla.

Ujak nastradalog dječaka Nermin Švraka kazao je za federalni medij da je porodica slomljena od bola te da zahtijeva automatsku smjenu direktorice škole.

“U fiskulturnoj sali se srušio gol koji je usmrtio dijete za vrijeme časa. On je trebalo da bude pričvršćen ili za parket ili za zid. Moglo je petero djece poginuti. Težak je oko 150 kilograma. Nastavnik je trebalo da obiđe fiskulturnu salu prije nego što djeca uđu, da vidi je li sve sigurno. To je bilo za vrijeme časa, što je najgore. Takođe, zahtijevamo krivičnu odgovornost direktorice i nastavnika fizičkog”, rekao je medijima uplakani ujak.

Njegov sin, kako navodi, bio je tu kada se desila tragedija.

“Dijete smo poslali u trenirci, a vratili su nam ga u tabutu. Moj sin je kraj njega bio kad se to desilo, znači gledao je kako mu je izdahnuo prvi rođak. Cijeli razred je doživio traumu za cijeli život. Svoje dijete neću slati u školu dok se ne skloni direktorica i dok svi u lancu ne odgovaraju. Policija je obavila uviđaj, ja sam stigao nakon sat i nije bilo ničega u sali. Roditelji su mu zanijemili od bola”, priča Švraka.

Nakon tragedije, kako nam je potvrđeno, nastava u drugoj smjeni je prekinuta, a roditelji su odmah pozvani da dođu po djecu.

Školsko rukovodstvo, saznajemo, očekuje da policija i Tužilaštvo završe svoj posao, a nakon toga, kada dobiju izvještaj, i oni će da sprovedu internu istragu kako bi se eventualno utvrdili propusti, ukoliko ih ima.

U ovoj školi, kako nam je potvrđeno, nikada se nije ništa slično desilo, a osim manjih sportskih povreda, nije bilo nesreća u školi.

Dječak koji je nastradao, kako kažu naši izvori, bio je dijete dobrog vladanja i nikada nije pravio probleme na času, a tuga koja je zadesila školu je nemjerljiva.

I ranije su se dešavale slične tragedije pa je tako prije šest godina u Sarajevu poginuo dvanaestogodišnjak.

Naime, 2015. godine na igralištu u blizini škole u Ulici Mustafe Kamerića u naselju Dobrinja metalna konstrukcija gola, koja nije bila pričvršćena za podlogu, pala je i poklopila ga.

On je tada teško povrijeđen i, nažalost, preminuo je iako su pokušali reanimaciju.

Još jedan tragičan slučaj dogodio se u julu 2012, kada je poginuo takođe dvanaestogodišnji dječak na stadionu NK Podgrmeč u Sanskom Mostu, kada je na njega pala konstrukcija pomoćnog gola.

Dječaka je konstrukcija gola udarila u glavu i on je od siline udarca podlegao, prenose Nezavisne.

Osim toga, i krajem aprila 2008. godine gol težak oko 70 kilograma pao je na dvanaestogodišnjaka na školskom igralištu u oraškom naselju Donja Mahala i on je od zadobijenih povreda preminuo na ulazu u bolnicu.

On je tokom igre oborio na sebe gol, koji nije bio pričvršćen za podlogu.

Ista nesreća dogodila se u aprilu 2005, a tada je četrnaestogodišnjak iz Dubokog Potoka, kod Srebrenika, poginuo na igralištu u dvorištu škole, kada je na njega pao metalni gol.

Ostavite komentar: