Više za grijanje i struju: Domaćinstva u Njemačkoj opterećan povećanim troškovima energenata

29.02.2024. | 10:38

Potrošači u NJemačkoj će morati da plaćaju znatno više za grijanje i struju ove godine nego prije energetske krize, objavio je “Berliner morgenpost”, pozivajući se na najnoviju studiju portala “Verivok”.

Cijene za grijanje, struju i gorivo su navodno 41 odsto više u ovoj godini nego prije krize.

Prema ovom izvještaju, prosječno domaćinstvo trenutno troši 1.534 evra godišnje više na struju, gorivo i grijanje nego u februaru 2021. godine. Trenutna cifra je 5.306 evra u odnosu na 3.772 evra u februaru 2021. godine na godišnjem nivou, a to je porast od 41 odsto u posljednje tri godine.

U analizi je korišteno kao parametar prosječno domaćinstvo od tri osobe, koje u prosjeku troši 20.000 kilovat-časova energije za grijanje, 4.000 kilovat-časova električne energije i pređe 13.300 kilometara godišnje.

“Struja, gas, lož-ulje i gorivo: tri godine nakon početka energetske krize, energenti su i dalje značajno skuplji nego ranije. Iako su troškovi pali za trećinu od svog vrhunca u oktobru 2022. godine, privatna domaćinstva su i dalje jako opterećena visokim troškovima energenata”, rekao je Torsten Štork, stručnjak za energetiku u “Verivoku”.

NJemačka je imala koristi od jeftine ruske energije više od dvije decenije sa 40 odsto svog uvoza gasa iz Rusije i bila je među najteže pogođenim zemljama smanjenjem isporuke ruskih energanata, podsjeća “Raša tudej”.

Isporuke su ili značajno smanjene ili potpuno obustavljene nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i nakon eksplozija na gasovodima “Sjevernog toka”.

Berlin je morao da poveća uvoz električne energije prošle godine nakon što je Vlada odlučila da ukine nuklearnu energiju dok se kreće ka obnovljivoj energiji. U međuvremenu, stručnjaci upozoravaju da se vladavina NJemačke kao industrijske supersile bliži kraju jer je gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa usred ukrajinske krize zadao ono što bi moglo biti fatalan udarac proizvođačima koji su se već borili da ostanu konkurentni.