Nedostatak zanatlija na tržištu rada: Neophodna pomoć malim preduzetnicima

29.02.2024. | 09:29

Nedostatak zanatlija na tržištu rada je problem već godinama, a razlog je u tome što se tog kadra malo školuje te što veliki broj onih koji su obučeni odlaze u inostranstvo.

Inicijativa o povećanju praga ulaska u PDV sistem, bila je da se prag od 50.000 podigne na 100.000 maraka i ona je usvojena.

Sada je potrebno da se i izmijeni Zakon, kaže direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević, gostujući u Јutarnjem program RTRS.

Dodao je da su dobili podršku Ministarstva privrede i preduzetništva i da istu očekuju od ministra finasija kako bi mogli predati inicijativu u Narodnu skupštinu za izmjenu zakona.

Podsjećamo, u Srpskoj posluje više od 25.000 preduzetnika koji zapošljavaju 50.000 radnika i ovo je značajno kako ne bi ugrozili svoje poslovanje.

– Svi mali preduzetnici, oni koji ostvaruju prihod od 50.000 plaćaju porez dva odsto, a oni koji izgube status malog preduzetnika plaćaju porez 10 odsto to znači da im tih osam odsto rasta poreza podrazumijeva veće troškove, cijene usluga a da bi to spriječili jako je važno da što prije predamo izmjenu postojećeg zakona – naveo je Blagojević.