Petrović o odluci Ustavnog suda: U šoku smo, sve će biti fakturisano građanima

29.02.2024. | 09:20

Poništavanjem Odluke o tarifnim stavovima za javno snadbijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, Elektropriveda Republike Srpske biće u problemu, a potencijalne tužbe za pogrešno obračunat model, regulator će prefakturisati građanima.

“Mi smo mislili da je Ustavni sud BiH donio takvu odluku jer on obično donosi negativne odluke po nas i zaustavlja tokove ali smo u šoku da Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da je sa ovom odlukom doveo do povećanja cijena električne energije za 90 posto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je osporen zaštićeni su oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije”, rekao je za Nezavisne Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

On kaže da je odluku o tarifnim grupama donijela Regulatorna agencija za energetiku Republike Srpske i proslijedila javnom snadbijevaču u ovom slučaju Elektroprivredi Republike Srpske.

“Mi smo morali nabaviti softver koji bi mogao da primjeni obračun po novim tarifnim grupama. Softver je koštao 12 miliona KM. Nakon dobijanja odluke Ustavnog suda i objavljivanja u Službenom glasniku Regulatorna agencija za energetiku će obavijestiti nas kao snadbijevača da se poništava Odluka i dovešće nas u probleme već u martu mjeseca. Može da dovede u pitanje novčani tok Elektroprivrede i da zaustavi život jer jedan mjesec nama u sistemu je možda i 100 miliona KM”, rekao je Petrović.

Podsjećanja radi, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun električne energije nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknada za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljaniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.