Premijer RS pozvao direktore šumskih gazdinstava da daju ostavke

12.09.2019. | 18:15

U narednom periodu preduzeće “Šume RS” očekuje sprovođenje određenih mjera zbog neispunjavanja plana sječe, minusa na računu, velikih zaduženja prema centralnom računu, prevelikog broja zaposlenih, te se očekuju i smjene u gazdinstvima koji su poslovali negativno.

Poručeno je ovo danas nakon 3. tematske sjednice Vlade RS na kojoj je razmatrana Informacija o stanju u šumarstvu u RS.

Slaven Gojković, direktor preduzeća “Šume RS”, rekao je da je 18 šumskih gazdinstava imalo negativan rezultat, a da je najgore stanje u preduzećim Romanija Sokolac, Vrbanja Kotor Varoš i Oštrelj Drinić.

“Ukupan gubitak za prvih šest mjeseci ove godine iskazan je gubitak od 2.630.000 KM”, rekao je Gojković.

On kaže da su na sjednici Vlade RS, razgovarali o svim problemima koji se tiču šumarstva.

“Vlada RS je usvojila određene zaključke i između ostalog dala je punu podršku kako Upravi javnog preduzeća tako i Nadzornom odboru javnog preduzeća, te resornom ministarstvu da se zaista uhvatimo u koštac sa svim problemima koji imamo u šumarstvu”, rekao je Gojković.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da su prepoznali probleme i one stvari koje se mogu unaprijediti i poboljšati sa ciljem da Šume RS budu što bolje i što profitabilnije.

“Na kraju krajeva to je imovina RS i svih građana, te mi očekujemo od ovih javnih preduzeća da u narednom periodu korist ima RS ne samo od plata i doprinosa, nego da imamo uplaćene i dividende”, rekao je Višković.

Naglasio je da je željeni rezutlat da nema gubitka i gubitaša, te je pozvao sve one koji rukovode određenim gazdinstvima u RS i imaju gubitke da se sami sklone.

“Mislim da im je to bolje nego da uđemo u procedure dokazivanja njihovih gubitaka pa onda ćemo vjerovatno ustanoviti i neke druge stvari. Dajte prostora onima koji žele da rade, i onima koji su sposobni i koji mogu da vode određena gazdinstva na najbolji način”, poručio je Višković.

 

Izvor:(Nezavisne novine)