Nijemci traže povećanje plata: Situacija zbog poskupljenja postala neizdrživa

19.04.2022. | 21:38

U Njemačkoj je “apsolutno neophodno” povećati plate da se nadoknadi veliki rast cijena, kaže predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer.

“U suprotnom preti začarani krug sve slabijeg privrednog rasta i visoke inflacije”, ocijenio je on i dodao da je to važno i da se sačuva lična potrošnja.

“Ako se to ne desi, onda su preduzeća u problemu, nezaposlenost će da raste i ući ćemo u spiralu sve slabijeg rasta i visoke inflacije,” rekao je Fračer.

Dok cijene rastu, politika mora ciljano da pomaže ljudima, rekao je Fračer, dodajući da je to dijelom već i činila, na primjer preko energetskih subvencija od 300 evra za svakog zaposlenog. “To je bio dobar korak.”

On je, međutim, upozorio da bi “populističke mjere, poput kočnice na poskupljenje goriva” bile pogrešne. Moguća subvencija za kupovinu goriva je, kako je ocijenio, kontraproduktivna, pošto to “ne smanjuje potrošnju energenata, a u krajnjoj liniji veliki dio tog novca preliva u novčanik velikih firmi za proizvodnju mineralnih goriva”.

Fračer je rekao da je zbog rata u Ukrajini i poremećenih lanaca snabdijevanja potrebno promijeniti način razmišljanja, prenosi B92.

“Do sada smo imali globalizaciju koja je bila potpuno slijepa na to sa kojom zemljom se trguje, nego se samo gledalo na troškove i efikasnost,” objasnio je.

Sada je, prema njegovim riječima, potrebno graditi globalizaciju koja će biti pametnija i otpornija. Proizvodnju treba globalno rasporediti na više mjesta, a “možda treba ponovo više da proizvodimo i u samoj Evropi,” rekao je predsjednik DfW.