Minić pohvalio Zavod za statistiku: Srpska mora biti vlasnik podataka popisa

01.11.2023. | 11:43

Republika Srpska mora biti vlasnik podataka dobijenih prilikom popisa poljoprivrede, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Posljednji popis poljoprivrede u BiH bio je 1960. godine, pilot-projekat u ovoj oblasti proveden je krajem prošle godine, a popis bi trebalo da bude obavljen u posljednjem kvartalu naredne godine. Podrazumijeva popis zemljišta, gazdinstava, stoke.

Nakon sastanka sa direktorom Republičkog zavoda za statistiku Darkom Milunovićem, Minić je istakao da sve ono što se bude radilo na nivou BiH treba biti zbir podataka Republike Srpske i Federacije BiH.

“Ne želimo da dovedemo u pitanje vlasništvo i distribuciju podataka koji se odnose na Republiku Srpsku, imajući u vidu sve one stvari koje nam u ovome momentu stvaraju nemogućnost djelovanja na nivou BiH kada je u pitanju i imovina”, rekao je Minić novinarima u Banjaluci.

Minić je istakao da je projekat popisa poljoprivrede veoma važan za Republiku Srpsku, uz uslov da vlasnik podataka ostaje Srpska, te je pohvalio Zavod za statistiku, ne samo za ažurnost, već i za sve urađeno kroz pilot-projekat.

On je podsjetio da u okviru resornog ministarstva postoje veterinarski informacioni sistem i programi koji se mogu dostaviti Zavodu da bi imali što tačnije o popisu poljoprivrede Srpske, te izrazio očekivanje da će popis biti realizovan sljedeće godine.

Milunović je rekao da je saradnja sa Ministarstvom u kontinuitetu dobra, kao i da je popis poljoprivrede najznačajnija statistička aktivnost, navodeći da je posljednji u BiH bio 1960. godine i da su sve zemlje u okruženju u međuvremenu više puta obavile taj popis.

“Popis je iza sebe imao uspješnu pilot-fazu popisa poljoprivrede koji je realizovan u posljednjem kvartalu prošle godine. Danas se pripremamo za popis koji treba da se održi u periodu od 1. oktobra do 15. decembra 2024. godine”, objasnio je Milunović.

On je ocijenio da je popis poljoprivrede najsveobuhvatnija statistička aktivnost i da su procjene da će za to biti potrebno oko pet miliona KM.