Gest opštine u BiH: Novčani podsticaji za roditelje 19 novorođenčadi

22.12.2023. | 15:11

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović uručio je danas rješenja o uplati novčanih sredstava za roditelje 19 novorođenčadi iz ove lokalne zajednice, koji su dobili djecu u posljednja tri mjeseca.

Podsticaj natalitetu u ovoj opštini uveden je u februaru ove godine.

Ovo je četvrta dodjela podsticaja za novorođenčad i obuhvatila je ukupno 92 bračna para koji su dobili djecu u 2023.godini. Podsticaj iznosi 500 KM za prvo dijete, 700 KM za drugo i 1.000 KM za treće i četvrto dijete.

Danas su četiri bračna para dobila po 1.000 KM za četvrto rođeno dijete. Prodanović je rekao da bratunačka opština ranije nije planirala i izdvajala sredstva za podsticaj nataliteta, da je ove godine prvi put za tu namjenu izdvojeno skromnih 69.000 KM, a u idućoj godini biće obezbijeđen veći iznos za podršku rađanju djece.

“Ovdje se godinama bilježi pad broja stanovnika i moraju se preduzimati mjere da se to zaustavi i stvori ambijent da mladi ljudi vide perspektivu u ovom mjestu i ovdje formiraju porodice i rađaju potomstvo”, istakao je Prodanović.

On je ukazao da je 2010. godine bilo 460 djece više u bratunačkim osnovnim školama nego ove godine i da to najbolje ilustruje kako se smanjuje broj stanovnika, a populacija koja ostaje postaje sve starija.

Nena Ilić iz bratunačkog sela Tegare, koja je danas dobila 1.000 KM za četvrto rođeno dijete, kaže da su ona i muž zaposleni u drvnoj industriji, da žive u svojoj kući i da vole djecu.

“Ova podrška pokazuje da je vlast počela da brine i da želi da podstakne rađanje i pomogne roditeljima novorođene djece. Iznos sredstava nije presudan, utrošiću ih za nabavku potrepština za djecu, ali raduje plemenita namjera”, kaže Ilićeva.

Asmir Mehić je profesor razredne nastave i danas je dobio podsticaj za drugo dijete.

“Ovo je izuzetno značajan korak jer pokazuje da opština brine o podmlađivanju stanovništva da ovi prostori ne ostanu nenaseljeni i prazni”, rekao je Mehić ističući da je ovo pozitivan primjer brige zajednice o porodice koja treba da bude u centru pažnje društva.