Šobot traži da se poveća budžet: Pitanje kulture presudno važno za naš identitet

15.05.2024. | 17:14

Savjet za kulturu Gradske organizacije SNSD-a Banjaluka održao je sjednicu sa kandidatom ove stranke za gradonačelnika Nikolom Šobotom na kojoj su dogovoreni zajednički ciljevi, a glavni zahtjev Savjeta jeste da izdvajanja za kulturu budu povećana na tri odsto gradskog budžeta.

“U protekle tri godine za potrebe građana Banjaluke u oblasti kulture izdvaja se mizeran i nedovoljan iznos manji od jedan odsto”, saopšteno je iz Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

Na sjednici je istaknuto da je odnos trenutne gradske vlasti prema kulturi diskriminišući, a Šobot je rekao da je pitanje kulture suštinsko za položaj grada i kvalitet života njegovih stanovnika, ali i presudno važno za srpski identitet i opstanak naroda.

U saopštenju je navedeno da gradska administracija nije donijela akcioni plan, na koji je obavezana, na osnovu važećeg dokumenta “Strategija razvoja kulture u gradu Banjaluka”, koji je gradska Skupština usvojila još 2018. godine. Taj plan predviđao je godišnje uvećanje sredstava za kulturu, kao i veću podršku umjetnicima i umjetničkim organizacijama.

“Ništa se nije dogodilo u tom smjeru, upravo obrnuto, pod ovom gradskom administracijom u posljednje četiri godina sredstva izdvojena za kulturu samo su se smanjivala”, napominje se u saopštenju.