Ražanj spreman, zec u šumi: Banjalučani predavali zahtjeve za legalizaciju, a Zakon još nije izmijenjen

Brojni Banjalučani koji su jutros pohrlili u Mjesnu zajednicu Rosulje da predaju zahtjeve za besplatnu legalizaciju, na rezultate će morati pričekati do izmjena postojećeg Zakona o legalizaciji. Nakon popunjavanja formulara, odnosno podnošenja zahtjeva,  građanima preostaje da čekaju poziv iz Gradske uprave, kada će biti obaviješteni o narednim koracima.

To je za BL portal potvrdio i Vuk Višekruna, iz Odjeljenja za prostorno uređenje grada Banjaluka.

“Pozivi podnosiocima zahtjeva za legalizaciju uslijediće nakon izmjene postojećeg Zakona o legalizaciji, što će omogućiti nastavak procesa legalizacije. Jedini dokumenti koje će građani morati priložiti su posjedovni list i geodetski snimak“, rekao je Višekruna, priznajući da će svi detalji u vezi sa besplatnom legalizacijom biti poznati tek nakon izmjena Zakona.

I pored toga iz Gradske uprave požurili su da organizuju prijavljivanje građana koji su već jutros napravili gužvu u Parku Mladen Stojanović.

Među njima je i Banjalučanka Dragica Raljić, penzionerka koja živi u naselju Kumsale.

Dragica tvrdi da svoj dom ne bi mogla legalizovati bez besplatnog programa legalizacije, jer su jedina mjesečna primanja nje i njenog supruga penzije u ukupnom iznosu od 700 KM.

„Ne bi mogli to uraditi jer su primanja mala i većinu novca dajemo na hranu i lijekove“, objasnila je Dragica.

Kako bi podnijela zahtjev za legalizaciju, Dragica je, kao i ostali, za početak, popunila prilično jednostavan formular.

Da li će sve ostati tako jednostavno, znaće se nakon što Zakon o legalizaciji bude izmijenjen, ali ono što se već sada može čuti u polemici na društvenim mrežama, malo u šali, malo u zbilji, je pitanje – jesu li oni koji su za svoje objekte sve dažbine uredno platili ispali “budale”.

“Da se sad fino žalimo Ustavnom sudu i kažemo da institucije podstiču nezakonitost i tražimo povrat novca za legalizaciju kuće”, jedan je od komentara čiji autor zaključuje: “Svi koji su radili po zakonu su potpune budale”.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: