Juče jedno, danas drugo: Predaja zahtjeva spala na prikupljanje podataka od Banjalučana

Kako bi što spremnije dočekao usvajanje izmjena Zakona o legalizaciji i počeo sa primjenom na dobrobit građana, Grad Banja Luka počeo je sa prikupljanjem podataka o bespravno sagrađenim objektima odnosno prijavama građana, koji su zainteresovani za novu besplatnu legalizaciju, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Nakon što su iz resornog ministarstva ranije danas saopštili da su prijave građana Banjaluke preuranjene, savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović odgovara da banjalučke vlasti ne legalizuju objekte odmah, nego pripremaju bazu kako bi spremno dočekali novi Zakon koji je bi se ovog mjeseca trebao naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

Još juče kada je stotine Banjalučana pohrlilo na poziv gradonačelnika u prostorije MZ Rosulje, Draško Stanivuković je izjavio sljedeće:

“Od danas su zvanično počele prijave za besplatnu i najjednostavniju legalizaciju u Banjoj Luci.”

I juče ujutru se na sajtu Grada našao poziv Banjalučanima s porukom da “Grad Banja Luka od danas počinje sa prijemom prijava za legalizaciju”.

Savjetnica gradonačelnika danas u drugom tonu navodi da je namjera Grada da se “formira određena baza podataka o nelegalnim objektima i njihovoj godini izgradnje koja je ključna za besplatnu legalizaciju, kako bi odmah po usvajanju Zakona mogli da započnemo sa procesom legalizacije”.

U čitavoj priči baš i nema preciznog odgovora iz Gradske uprave da li Banjalučani bez razloga, pa i kao predizbornog dekora, dolaze i potpisuju izjavu, nakon što su iz Ministarstva za prostorno uređenje poručili da će tek nakon stupanja na snagu novog zakona, građani u svim gradovima i opštinama podnositi zahtjeve za legalizaciju svojih objekata po novim uslovima.

Ministarstvo je najavilo da će poslije usvajanja Zakona u parlamentu Srpske pripremiti jednoobrazni zahtjev, koji će biti identičan za sve lokalne zajednice i koji će omogućiti unošenje podataka o tim objektima u jedinstvenu bazu Republike Srpske.

Ostavite komentar: