Ne može baš bilo kakvo ime za dijete: Jasna pravila za roditelje po svijetu

01.04.2024. | 08:48

Ako živite u SAD-u imate slobodu u izboru imena za svoju bebu.

U Nju Džerziju roditelji mogu da daju ime kakvo god žele, sve dok ono nije nepristojno i ne sadrži brojeve ili simbole.

Kada je ime za dijete u pitanju, taj isti zakon dozvoljava da svojem djetetu date ime, primjera radi, Adolf Hitler. Poznat je bizaran slučaj porodice Kembel koja je zbog toga završila na sudu 2009. Oni su željeli da poslastičar na torti ispiše ime njihovog djeteta – Adolf Hitler Kembel što je ovaj odbio da uradi, pa su se sudili zbog nepružanja usluge, a ne zbog imena. Epilog, poslastičar je dobio slučaj, imao je pravo da odbije uslugu, a roditelji nisu morali da menjaju ime svom detetu.

I dok u SAD imate ovakve slobode, s druge strane, u drugim krajevima sveta situacija je ograničenija. Pred vama se nalazi 10 interesantnih imena za djecu koja su zabranjena u pojedinim državama.

Nutela je zabranjena u Francuskoj

Uz izvinjenje svim ljubiteljima čoko-lešnika, ime Nutela je zabranjeno u Francuskoj. Francuski sud je 2015. godine zabranio roditeljima da svojoj ćerki daju ime po ovoj poznatoj robnoj marki. Ona se sada zove Ela.

Samo je jedna IKEA u Švedskoj

Možda ste veliki obožavalac Ikeinih proizvoda, ali vam to ne daje pravo da svom detetu date takvo ime.

Akuma na japanskom znači „đavo“. Iako nije potpuno zabranjeno, vlasti ohrabruju roditelje da svojoj deci daju prikladnija imena.

Zaboravite na Lucifera na Novom Zelandu

Za razliku od Japana gde „Đavo“ nije sasvim zabranjen, na Novom Zelandu je ime Lucifer, kao i niz drugih potencijalno uvredljivih imena, apsolutno zabranjeno.

U Meksiku se ne možete zvati Robokap ili Fejsbuk

Meksiko je zabranio imena Robokap i Fejsbuk pod izgovorm da navode na nasilje.

Skraćena imena i nadimci nisu dozvoljeni u Portugaliji

U ovoj državi možete da se zovete Tomas, na primer, ali Tom ili Toma — ne. Skraćeni oblici imena, kao zvanična puna imena, ovde nisu dozvoljeni.

Epl (Jabuka), ali ni Dunje, Višnje i Jagode ne mogu u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. Zanimljivo je da su vlasti ove zemlje 2006. godine „prognale“ brojne nadimke i imena sa značenjem voća ili povrća.

U Italiji Venerdi (Petak) može biti samo dan u sedmici

Kada je jedan čovek pokušao da da ime svojoj ćerki Venerdi, što na italijanskom znači petak, rečeno mu je da ne može. Zvaničnici su smatrali da ime spada u kategoriju „smešnih ili sramotnih“ imena.

Guči, Mercedes i Šanel „ne postoje“ u Švajcarskoj

I Švajcarska ima neka stroga pravila o davanju imena. Tako, ne možete da detetu date ime po već postojećoj robnoj marki.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Vlada Saudijske Arabije je 2015. zabranila čitav niz imena za koja je smatrala da su uvredljiva, uključujući i ime Linda.(?) Oni smatraju da sva nearapska, neislamska imena koja su u suprotnosti sa kutlurom Saudijske Arabije ne treba da budu dozvoljena.

Srbija i šta je zabranjeno

Kada je riječ o zabranjivanju imena u Srbiji – Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom djetetu izaberu ime, ali da ono ne bude pogrdno, da ne bude neko ime koje vrijeđa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu, matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku, piše “Siti magazin”.