Zna da se dogodi da na plaži: Dermatolozi otkrivaju zašto je opasno zaspati na suncu

Često zna da se dogodi da na plaži, opijeni sunčevim zracima i prijatnom toplinom nesvjesno zaspimo.

Ali, iako spavanje na plaži zvuči primamljivo, ono i te kako može da našteti vašoj koži. Naime, spavanje na suncu, iako zvuči bezazleno, nije uvijek dobra ideja jer može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

“Drijemanje na suncu zapravo može da uzrokuje velika oštećenja od sunca. Oslanjanje samo na kremu za sunčanje kao jedinu odbranu je pogrešno, ona vas neće učiniti zaštićenim, a posebno ćete izgorjeti na područjima gdje ste propustili da namažete neko mjesto ili ste pretanko nanijeli kremu za sunčanje. Krema za sunčanje takođe se može ukloniti znojenjem, a treba je nanositi najmanje svaka dva sata. Takođe, krema s SPF faktorom bi trebalo da bude jedna od zaštita od sunca, ali ne jedina. Zbog toga podstičemo ljude da koriste zaštitnu odjeću i idu u hladovinu. Važno je imati na umu da se jednom nanesena oštećenja na koži ne mogu poništiti pa ako ste na plaži i osjećate se umorno, sklonite se sa sunca u hlad”, tvrdi Harijet Dalvud iz Britanskog udruženja dermatologa.

Svi znamo koliko je važno nošenje kreme sa zaštitnim faktorom, a mnogi ljudi sada čak i uživaju u nanošenju izabrane kreme za sunčanje zahvaljujući modernim formulacijama koje nisu guste i ne ostavljaju bijeli trag. Ali, budimo iskreni, vjerovatno nemamo svi naviku da je ponovo nanosimo onoliko često koliko bi trebalo. Pa čak i da imamo, teško da ćemo svakom dijelu kože posvetiti jednaku pažnju.

Oštećenja kože, kako estetske, tako i zdravstvene, lako je zadobiti tokom dremanja u svojoj bašti, na plaži ili parku. Doktorka Tivi Marutapu, savjetnica za dermatologe iz British Skin Foundation, kaže da je spavanje na suncu “dermatološka noćna mora”.

“Izlažete se riziku od opekotina jer niste svjesni koliko je sunce jako i vjerovatno nećete toliko često nanositi kremu za zaštitu od sunca koliko bi trebalo. Ako ipak želite da odspavate, pronađite mjesto u hladu, nanesite kremu sa SPF i pokrijte se nekom zaštitnom odjećom gdje god je to moguće. Bilo bi dobro i da sebi navijete alarm na telefonu kako ne biste predugo drijemali i obavezno obilno stavljajte kremu s ​​SPF-om svakih nekoliko sati”, savjetuje Marutapu.

Osim kože, postoje i drugi rizici. Naime, ​​dr Klaudija Pastides, upozorava da može doći i do dehidracije.

“Tijelo mora da reguliše svoju unutrašnju temperaturu da bi unutrašnji organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje. Znojenje može uzrokovati dehidraciju, a od dehidracije možete da osjećate slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Jaka dehidracija pak može biti fatalna. Stoga pripazite da pijete dovoljno vode kad je napolju vruće i izbjegavajte spavanje direktno na sunčevoj svijetlosti”, objašnjava.

Druge ozbiljne tegobe koje treba uzeti u obzir su toplotni udar i povećana mogućnost od razvoja raka kože. Kratko spavanje na suncu može dovesti do opekotina kojima će trebati dani da zarastu. Zato sljedeći put odaberite mesto u hladu ili postavite alarm na 20 minuta. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, piše Glamour.

Ostavite komentar: