Žene koje uzimaju neke vitamine rjeđe budu zaražene koronom

Studija koju je proveo međunarodni tim istraživača pronašla je povezanosti između primjene određenih dodataka i zaraze korona virusom. Naime, njihova studija pokazala je da je stopa zaraze korona virusom manja kod žena koje su uzimale određene vitamine.

Ali, prije nego što počnete uzimati vitamine, potrebno je savjetovati se s ljekarom, ali treba znati još neke stvari. Naime, potencijalne prednosti multivitamina izuzetno su ograničene. Liječnici uopšte savjetuju unos dovoljno mikronutrijenata da bi bili zdravi, no prethodne studije o blagodatima vitamina imale su mješovite rezultate.

Ipak, u ranim danima pandemije police s vitaminima brzo su se praznile. Tim istraživača naveo je da je u Velikoj Britaniji tržište vitaminskih dodataka poraslo za 19,5 odsto u periodu prije prvog “lockdowna”. Tada je porasla prodaja vitamina C za 110 odsto, a prodaja multivitaminskih dodataka za 93 odsto, napisali su istraživači.

Zdravstvene prednosti vitamina

Dodali su i da je u sedmodnevnom periodu do 8. marta 2020. godine u SAD-u povećana prodaja cinka za 415 odsto.

Treba napomenuti da neki dodaci mogu biti korisni za naše zdravlje. Cink je jedan od rijetkih mikronutrijenata povezan sa skraćivanjem toka bolesti prehlade. Veganima se preporučuje uzimanje vitamina B12 kao pomoć u suzbijanju nedostatka. No, još nije posve jasno kakvu ulogu vitamini i drugi dodaci igraju u sprečavanju infekcije.

Istraživači su prikupili podatke s aplikacije o simptomima covida-19 koju je pokrenula zdravstvena naučna kompanija Zoe početkom 2020. godine. U aplikaciji su ispitanici trebali odgovoriti na širok spektar pitanja, uključujući i to jesu li koristili vitamine poput probiotika, češnjaka, ribljeg ulja, multivitamine, vitamin D, vitamin C ili cink. Osim toga, trebali su navesti i jesu li se testirali na virus SARS-CoV-2 te kakav je bio rezultat testa.

Studija je u konačnici prikupila podatke 445.850 ispitanika iz Velike Britanije, SAD-a i Švedske. U Velikoj Britaniji nešto manje od polovine uzelo je neku vrstu dodatka. Oko 6 odsto ispitanika koji su uzimali dodatke bili su pozitivni na covid-19, a 6,6 odsto ispitanika koji nisu uzimali dodatke bili su pozitivni na covid. To je razlika od oko 2.500 ljudi.

Vitamin D smanjuje rizik od zaraze za devet odsto

“U britanskoj kohortnoj studiji korisnici koji redovito dopunjavaju svoju prehranu multivitaminima imali su manji rizik od zaraze korona virusom za 13 odsto, vitamin D smanjuje rizik za 9 odsto, antibiotici za 14 odsto, a omega-3 masne kiseline za 13 odsto”, napisali su istraživači.

Naveli su i da nije bilo značajne povezanosti između zaraze korona virusom i uzimanja cinka, vitamina C ili češnjaka.

Studija ima nekoliko ograničenja te treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari pri promatranju rezultata. Prvo, ovo je bila promatračka studija koja se temeljila na prikupljanju podataka koje su ispitanici sami prijavljivali, što znači da nema uzročnog dokaza da su vitamini rezultirali nižom stopom zaraze.

Tim je uzeo u obzir i druge faktore, uključujući indeks tjelesne mase (BMI), dob, spol i slično te su ustanovili da kod muškaraca nije bilo povezanosti između uzimanja dodataka i niže zaraze, a kod žena je ta povezanost uočena u svim dobnim skupinama i skupinama BMI-a.

Ostavite komentar: