Zašto treba kupovati vino samo u tamnim flašama

28.02.2024. | 22:32

Ako nemate dovoljno znanja, biranje flaše kvalitetnog vina može da bude težak posao. Dok se neki oslanjaju na dizajn ambalaže i poznato ime vinarije, drugi traže preporuke od onih koji imaju više iskustva. Sada stručnjaci otkrivaju još jedan način kako da odaberete vino koje će dugo sačuvati ukus.

Kada biramo vino, tražimo ono koje volimo, koje nam je preporučeno ili koje ide uz hranu koju planiramo da jedemo. Međutim, stručnjaci otkrivaju da još jedan faktor može da utiče na našu odluku, a to je boja flaše.

Drugim riječima, preporučljivo je da sve vrste vina, pa čak i roze i bela, kupujemo isključivo u tamnim flašama, jer svijetle i transparentne boce mogu da promijene miris i ukus vina, tako da dobije miris “kuvanog kupusa ili mokrog psa “.

S obzirom da prozirne boce propuštaju sunčevu svjetlost, koja dopre do napitka, može doći do fenomena koji se zove “sunčani udar”. Ovo može pokvariti ukus (bez obzira koliko je vino skupocjeno). Vino koje se čuva u prozirnim flašama će gotovo sigurno imati lošiji ukus od jeftinijeg vina koje je čuvano u obojenoj, tamnijoj boci, prenosi “Dejli mejl”.

Zašto je tamna boca bolji izbor? Odgovor je jednostavan: Funkcioniše kao zaštita od sunca.

Prozirna staklena flaša ne sprečava UV zračenje sunca ili vještačko osvetljenje da dopre do vina, a kada UV zraci dođu do vina, izazivaju reakciju aminokiselina i formiraju jedinjenja sumpora. Ova jedinjenja su odgovorna za neprijatan miris povezan sa mnogim bocama bijelog i roze vina. Na direktnoj sunčevoj svjetlosti, ovo može uništiti ukus vina za samo 30 minuta.

“Obim ovog problema je vjerovatno veći od mnogih drugih u vinskoj industriji, a mi o tome zapravo ne govorimo”, rekla je za “Tajms” Suzi Beri, Master of Wine. “Pretvaramo se da to nije problem, dok nas lišava našeg pravog uživanja u vinu. To je pljačka, u svakom smislu te riječi.”

“Čini se da je povećanje određenih jedinjenja odgovorno za neprijatan ukus kuvanog kupusa, koji se ponekad formira u vinu izloženom izvoru svetlosti”, napisali su istraživači sa Univerziteta u Trentu u studiji o uticaju svjetla na boce šardonea i sivog pinoa.

Pored toga, nakon samo nedjelju dana stajanja na suncu, vino čuvano u prozirnim bocama pokazalo je značajno smanjenje hemikalija odgovornih za prijatan ukus. Ova vina su doživela gubitak od 10 do 30 procenata terpena, jedinjenja koja vinima daju cvetne i voćne note, kao i 30 do 70 procenata gubitka norizoprenoida, jedinjenja odgovornih za složene drvene note.

U međuvremenu, kod vina koje su bile skladištene u obojenim bocama nije došlo do porasta neprijatnih hemikalija, a zadržale su prijatan ukus narednih 50 dana.

Na kraju, utvrđeno je da do ove reakcije najviše dolazi kod belih vina i rozea (koja se skoro uvek stavljaju u svetle boce).Pošto proizvođači belog i rozea često žele da pokažu lepu boju svog vina, oni uglavnom biraju prozirno umesto obojenog stakla. Međutim, to donosi više štete nego dobrog.

S druge strane, crvena vina bolje podnose izlaganje svetlosti, jer sadrže veći nivo polifenola, jer je ovim jedinjenjima (koja se nalaze u grožđu) potrebno više vremena da se razbiju na svetlosti, pa tako im duže traje ukus.

Stručnjaci kažu da ove probleme možete izbeći tako što ćete svoje vino držati na hladnom i tamnom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti, a neki sugerišu da bi bilo bolje poptuno izbegavati kupovinu vina u prozirnim flašama, kako biste bili sigurni da se ukus neće izmeniti i pokvariti.