Zapleteni u raspravi: Šta da uradimo kada se ne slažemo sa nečijim mišljenjem

02.12.2023. | 20:13

“Ti jedno, ja drugo” – bili smo svi u situacijama kada sa partnerom, nekim članom porodice ili kolegom ne dijelimo iste stavove. Rasprave sa njima i ubjeđivanja mogu da traju satima i često poslije toga odnosi zahladne ili nam ta osoba, onako “tiho” i dalje ide na živce.

Kako da započnemo, izgradimo ili poboljšamo odnos sa nekom osobom sa čijim stavovima se uopšte ne slažemo? Psiholozi tvrde da je to nije tako jednostavno ostvariti, posebno ako druga strana govori stvari koje zvuče neshvatljivo. Ipak, trebalo bi da imamo na umu da komunikacija može da pomjeri granicu netolerancije i da nam pomogne da izgradimo bolji odnos čak i ako zastupamo dvije dijametralno različite stane.

Kako da jedan Partizanovac prihvati Zvezdaša i obrnuto? Da li neko ko zastupa ljevičarske stavove može da “pozdravi” osobu koja se deklariše kao desničar?

Ili kako da ipak bolje razumijemo stavove naših roditelja za koje mislimo da nemaju veze sa današnjim vremenom?

Nije rješenje da sa nekim ne razgovaramo nikad više u životu, jer bi to možda bilo najlakše, zar ne? Ipak bi trebalo bi da poradimo na tome da naučimo i prihvatimo tuđe drugačije stavove.

U tome može da pomogne strategija od šest tačaka koju bi trebalo da se sjetimo u trenucima kad se nalazimo u raspravama sa osobama koje ne dijele ista mišljenja i ubjeđenja sa nama.

Na prijateljski način treba da priznamo drugoj osobi da imamo veoma različite poglede.

Stavimo joj do znanja da je jako poštujemo i da znamo da ona ima dobre razloge da razmišlja na način na koji razmišlja.

Takođe, neophodno je da je zamolimo da nam pomogne da razumijemo zašto vjeruje u stvari koje radi i da nam objasni sve što je navodi da razmišlja na taj način. Bitne fraze koje treba govoriti su: “Pomozi mi da razumijem…” ili “Možda sam usput nešto propustio”.

Dok objašnjavamo svoje gledište, druga osoba može reći stvari koje se čine apsurdnim, ali ne reagujmo negativno.

Nastavljamo da postavljamo pitanja i tražimo pojašnjenje i razumijevanje. Preporučljivo je da stavimo do znanja da želimo da razumijemo kako se ona osjeća.

Dalje je važno da ne dajemo negativne odgovore na bilo šta što ona kaže, jer je ključno da radimo na izgradnji boljeg odnosa. Dakle, ne kritikujemo.

Kada druga strana obrazloži kako je došla do svoje tačke gledišta, zahvalimo joj se na iskrenosti. Priznajemo joj da znamo da je teško deliti stavove sa ljudima sa kojima se ne slažemo, piše Sakolodži tudej.

Na prijateljski način objasnimo da nismo nužno ubjeđeni da treba da promenimo svoje stavove. Ali priznajemo da smo svi u učesnici u procesu i da uvek treba da učimo nove stvari i da rastemo i mijenjamo se.

Oznake: Mišljenje, Rasprava