Zapamtite savjete! Ovo su tri najveće greške prilikom pripreme čvaraka

03.12.2023. | 21:57

Čvarci se pripremaju od svinjskog masnog tkiva, a nekada su ih jeli samo najsiromašniji građani. Danas bi mnogi jeli čvarke, ali teško je pronaći one fine nakon kojih se s guštom ližu prsti. Rješenje? Istopite ih sami! Samo pripazite na ove tri stvari koje biste trebali u širokom luku izbjegavati.

1. Neprecizno rezanje slanine

Okus čvaraka uglavnom zavisi o pripremnim radnjama! Rezanje masnog tkiva nemojte prepustiti slučaju ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a presitni će vam dati suve, tamne i pretvrde čvarke.

Idealna mjera? Režite kockice 2,5 do 3 centimetara, i to baš oštrim nožem. Potrudite se da svi komadići budu ravnomjerni kako bi se pravilno istopili u otprilike isto vrijeme.

2. Miješati treba – stalno!

Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom na to da je riječ o naročito masnoj namirnici, mnogi zaboravljaju da i ona zahtijeva miješanje.

Iskusni majstori znaju da u prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba skoro neprekidno miješati. Na taj način ćete podstaći topljenje masti, spriječiti pregorijevanje slanine i lijepljenje za dno kotla.

3. Pretjerivanje s mlijekom

Zlatnosmeđu boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koje se dodaje pri početku topljena slanine. Tačnije, kada se mast počinje pojavljivati na površini kotla ili lonca.

Prevelike količine mlijeka potamniće čvarke, a premale će ih ostaviti blijedima. Idealnu boju garantuje idealan omjer: na pet kilograma narezane slanine doda se pola decilitra mlijeka.

Savjet plus:

Čvarci se odlično prilagođavaju različitim jelima. Možete ih jesti samostalno s hljebom, dodavati ih salatama i umacima, od njih napraviti fine pogačice ili isprobati genijalni recept za hljeb s čvarcima.