Vježbajte i budite zdravi: Idealan broj trbušnjaka za čvrst stomak može da uradi baš svako

Kad se priča o zategnutom stomaku, obično se misli na estetski momenat, a zapravo su čvrsti trbušnjaci preduslov za pravilno držanje. Zato je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba uraditi svaki dan da bi vježbanje dalo dobre rezultate.

Stomačni mišići jedna su od najvažnijih grupa mišića – omogućavaju pravilno držanje pridržavajući kičmu i djeluju kao neka vrsta oslonca koja drži cijelo tijelo.

Da, trbušnjaci su jedna od onih vježbi koja nikad ne postane mnogo lakše. Baš zato je važno znati broj ponavljanja koji “rade posao”.

Odgovor je 30 trbušnjaka, a tome dodajte i podizanje nogu, plank i druge vježbe za čvršći abdomen. Pripazite i na ishranu jer ako se ne hranite zdravo, nijedna vježba neće imati dugoročni efekat. Ako se pridržavate toga, definisane trbušnjake ćete vidjeti već poslije nekoliko nedjelja, a savjet je da vam to bude svakodnevna ili bar redovna navika.

Vrijedi podsjetiti da je prilikom vježbanja trbušnjaka vrlo važno pravilo poduprijeti glavu i vrat. To činimo tako da prekrstimo prste iza glave, čime je podupiremo i tako štitimo vrat od istezanja. Međutim, ruke nam nikada ne smiju služiti tome da guramo glavu unaprijed kako bismo lakše podigli tijelo, prenosi Zadovoljna.hr.

Takođe, trbušnjake uvek treba raditi sa savijenim koljenima i bez podizanja stopala s poda. Stopala vam može pridržavati druga osoba ili ih možete pričvrstiti tako što ćete ih staviti ispod kauča.Ostavite komentar: