Vješti kulinarski znalci imaju odgovor: Da li potrebno da perete rižu prije kuvanja

25.10.2023. | 21:21

Sigurno ste se i vi bar jednom do sada zapitali da li je rižu potrebno oprati prije pripreme ili ipak ne.

Pogotovo ako uzmemo u obzir da su čak i naše mame i bake uvijek pažljivo prebirale rižu prije kuvanja, ali i prale zrna.

Iako je u praksi najčešće peremo zbog toga što pakovanje pirinča može sadržati sitne nečistoće koje bi trebalo ukloniti prije kuvanja, mišljenja su podjeljena i svako ima svoj način pripreme.

Zagovornici pranja riže prije kuvanja čine to da bi uklonili nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo. S druge strane, oni koji ne peru rižu prije kuvanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus riže.

Ne perite rižu

Vješti kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne smije prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremastu strukturu jelu.

Perite rižu

Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi, ili primjetite da je riža izrazito bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.

Imajte na umu da je dovoljno pirinač oprati jednom ili dvaput prije kuvanja. Voda u kojoj se kuvala riža nikada neće biti skroz čista, piše punkufer.hr.