Veoma važno! Niska stopa smrtnosti u zemljama u kojima su maske obavezne

Nošenje maske tokom pandemije Kovida 19 moglo bi da bude važaniji dio arsenala u borbi protiv virusa nego što se ranije mislilo.

U članku u Medicinskom žurnalu Nove Engleske navodi se da nošenje univerzalne maske za lice moglo pomoći smanjenju ozbiljnosti bolesti i obezbijediti da veći udio novih infekcija bude asimptomatski, prenosi Glas Amerike.

Ako je to tačno, sugeriše se u članku, nošenje maski za lice moglo bi da postane oblik inokulacije, odnosno način unošenja virusa koji bi stvorio imunitet i na taj način usporio širenje virusa tokom globalnog čekanja na razvoj vakcine.

Časopis navodi dva nedavna slučaja pojave Kovida 19 u američkim postrojenjima za preradu hrane, gdje su radnici bili obavezni da nose maske svakog dana.

“Procenat asimptomatskih infekcija među više od 500 ljudi koji su se zarazili bio je 95 odsto, a samo pet odsto u svakoj pojavi virusa imalo je blage do umjerene simptome”, navodi medicinski časopis.

U članku se takođe kaže da su stope smrtnosti u zemljama u kojima je nošenje maski obavezno ili prinudno širom stanovništva ostale niske, čak i sa ponovnim pojavljivanjem slučajeva nakon što su restrikcije ukinute.

Dr Monika Gandi, doktorka za zarazne bolesti na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku i jedna od autorki članka, rekla je za britanski Telegraf da je tačno da udio asimptomatskih infekcija biva povećan i da bi time mogao da se poveća procenat stavnovništva koji je razvio makar kratkotrajni imunitet na virus, dok čekamo vakcinu.

Ona je ipak upozorila da su potrebne dodatne studije o efikasnosti nošenja maski.

Ostavite komentar: