Važne za zdravlje: Leblebije su bogate proteinima, mineralima i vlaknima

Iza latinskog naziva Cicer arietinum krije se dragocena biljka iz familije boba, u narodu poznata kao leblebija.

Postoje dvije poznate sorte leblebije – kabuli i desi. Sortu desi karakteriše sitno zrno i tamnija nijansa braon boje, dok kabuli ima nešto krupnije zrno izražajno svijetle braon boje.

Obje navedene sorte imaju gotovo identičan sastav i koju god da odaberete kao dodatak ishrani nećete napraviti grešku.

Leblebije su bogate proteinima, vitaminima i vlaknima, za koje je naučno dokazano da su veoma važni za zdravlje.

  1. Čuva zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.

Ipak, treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali, jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

  1. Stabilizuje nivo šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna u leblebijama pomoći će da šećer u krvi bude pod kontrolom. Ako ste otporni na insulin ili imate dijabetes, leblebije su takođe korisne za vas.

  1. Čuva zdravlje srca

Osnovna preporuka za smanjenje krvnog pritiska je smanjenje unosa kuhinjske soli i namirnica koje je sadrže u velikoj količini, a sa druge strane povećanje unosa namirnica koje sadrže kalijum. Leblebija je idealna u tom pogledu, jer sadrži malu količinu natrijuma, a pritom sadrži relativno veliku količinu kalijuma.

  1. Bogat izvor gvožđa

Leblebije su bogate gvožđem, važnim dodatkom za žene u reproduktivnom dobu. Deca koja rastu takođe će imati zdravstvenih koristi ukoliko jedu leblebije nekoliko puta mjesečno.

Ostavite komentar: