Vaše zdravlje će vam biti zahvalno: Uvrstite ispijanje čaja u redovnu praksu

I dok Englezi čaj piju u svim društvenim prilikama kao mi kafu, kod nas je čaj na redu najčešće tek kad nas ulovi neka sezonska viroza.

No uvrstiti ispijanje čaja u redovnu praksu, može imati brojne pozitivne učinke.

Kamilica pomaže kod nesanice te umiruje grčeve. Korisna je i za kožu jer smiruje crvenilo i nadraženost, a oblozi od kamilice smanjuju i podočnjake. Šoljica mirisnog čaja od kamilice ugrijaće vas i utješiti u sivim jesenjim danima.

Kopriva je biljka koja se, nažalost, još uvijek tretira kao korov. No radi se o vrlo korisnoj biljci koja se može jesti ili piti u obliku čaja. Čaj od koprive odličan je za jesenji period jer jača imunitet. Takođe, kopriva pomaže kod problema s bubrezima i urinarnim traktom te slabokrvnošću.

Šipak je prilično popularan čaj. Otklanja umor pa ga se može piti i umjesto jutarnje kafe. Zbog voćnih kiselina koje sadrži, djeluje diuretski te pomaže u izlučivanju mokraće.

Hibiskus ili kineska ruža, kako se još naziva, često se kombinira s čajem od šipka. Navodno je bio omiljeni Kleopatrin napitak, a osim što je ukusan, snižava pritisak, jača imunitet i ubrzava metabolizam.

Ostavite komentar: