Ulazak u menopauzu povećava rizik od osteoporoze: Kako da ublažite simptome?

Osteoporoza je bolest koja slabi kosti, povećavajući rizik od iznenadnih i neočekivanih preloma. Osteoporoza dovodi do povećanog gubitka koštane mase i snage.

Bolest često napreduje bez ikakvih simptoma i bolova i često se ne otkrije sve dok oslabljene kosti ne izazovu bolne prelome, obično u leđima ili kukovima.

Nažalost, kada se jedna kost slomi zbog osteoporoze, postoji veliki rizik da pukne još jedna. Na sreću, postoje određene metode kojima možete da makar donekle spriječite ovo stanje povezano sa menopauzom, prenosi Zadovoljna.rs.

Šta uzrokuje osteoporozu?

Iako ne znamo sasvim tačan uzrok osteoporoze, znamo kako se bolest razvija. Kosti čini živo, rastuće tkivo u kom se stvaraju rupe kao u sunđeru kada je pogođeno osteoporozom. One vremenom postaju sve veće i brojnije i tako slabe unutrašnju strukturu kosti.

Do otprilike 30. godine naše kosti se normalno više grade nego što se troše.

Tokom starenja razgradnja kostiju počinje da nadvladava, što dovodi do postepenog gubitka koštane mase. Kada taj gubitak kosti dostigne određenu tačku, nastaje osteoporoza.

Kako je osteoporoza povezana sa menopauzom?

Postoji direktna veza između nedostatka estrogena tokom perimenopauze i menopauze i razvoja osteoporoze.

Rana menopauza, pre 45. godine, i bilo koji period u kome su nivoi hormona niski, a menstruacije izostaju ili su retke, mogu izazvati gubitak koštane mase.

Koji su simptomi osteoporoze?

Osteoporoza je poznata kao tiha bolest jer se u početku gubitak koštane mase odvija bez simptoma.

Moguće je da pacijent ne zna da ima osteoporozu sve dok kosti ne postanu toliko slabe da iznenadno naprezanje, udarac ili pad prouzrokuju prelom ili kolaps pršljena.

To može da uzrokuje jak bol u leđima, smanjivanje visine ili deformitet kičme, poput pognutog držanja.

Kako se liječi osteoporoza?

Tretmani za dijagnostikovanu osteoporozu mogu biti lijekovi, suplementi kalcijuma i vitamina D, vežbe za mišiće koje će pomoći u borbi s gravitacijom, hormonska terapija.

Treba li razmišljati o hormonskoj terapiji?

Vjeruje se da je hormonska terapija, najčešće estrogenom, korisna u sprečavanju ili ublažavanju gubitka koštane mase koja dovodi do osteoporoze.

Međutim, stručnjaci nerijetko izbjegavaju hormonsku terapiju samo za prevenciju osteoporoze – bez liječenja simptoma menopauze.

U svakom slučaju, i o hormonskoj terapiji i o drugim tretmanima za osteoporozu treba se posavjetovati sa stručnjakom.

Kako se može spriječiti osteoporoza?

Postoji više načina koji mogu da pomognu u zaštiti od osteoporoze.

Vježbanje

Uspostavite redovan program vježbanja. Vježbanje čini kosti i mišiće jačima i pomaže u sprečavanju gubitka gustine kostiju.

Takođe vam pomaže da ostanete aktivni i pokretni. Vježbe sa opterećenjem, koje se rade najmanje tri do četiri puta nedjeljno, najbolja su prevencija za osteoporozu. Hodanje, trčanje, igranje tenisa i ples su takođe dobri.

Pored toga, vježbe snage i ravnoteže mogu vam pomoći da izbjegnete padove, smanjujući šanse da slomite kost.

Hrana bogatu kalcijumom

Dovoljno kalcijuma tokom života pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju. Preporučena dnevna doza kalcijuma za odrasle sa niskim do prosečnim rizikom od razvoja osteoporoze je 1.000 mg.

Za one sa visokim rizikom od razvoja osteoporoze, kao što su žene u postmenopauzi, neophodna dnevna doza je 1.200 mg.

Odličan izvor kalcijuma su mlijeko i mlečni proizvodi (preporučuju se oni sa niskim sadržajem masti), riba u konzervi poput lososa i sardina, tamnozeleno lisnato povrće, kao što su kelj i brokoli.

Suplementi

Prije bilo kakve upotrebe suplemenata konsultujte se sa svojim lekarom jer će on dati najbolju preporuku u odnosu na vaše godine i stanje. Previše kalcijuma može povećati rizik od kamena u bubregu.

Vitamin D

Tijelo koristi vitamin D da apsorbuje kalcijum. Boravak na umerenom suncu od 20 minuta svakog dana pomaže tijelu da proizvede dovoljno vitamina D.

Ovaj vitamin možete dobiti i iz jaja, masne ribe poput lososa, žitarica i mlijeka, kao i iz suplemenata. Osobe nakon 50. godine treba da unose 600 IU dnevno, a više od 4.000 IU vitamina D svakog dana se ne preporučuje.

Razgovarajte sa svojim ljekarom o pravoj dozi jer previše vitamina D može oštetiti bubrege i čak izazvati kontraefekat sa gustinom koštane mase.

Izbjegavajte alkohol i cigarete

Ograničite konzumaciju alkohola i cigareta. Zbog pušenja tijelo proizvodi manje estrogena, a on štiti kosti. Previše alkohola može oštetiti kosti i povećati rizik od pada i preloma.

Ostavite komentar: