Tri scenarija kada ćemo ponovo moći da živimo bez zaštitnih maski

Stručnjaci kažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa.

Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospiju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, takođe može biti izložena infekciji.

Otkad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred prodavnicu i shvatite da masku niste ponijeli sa sobom. Isto se tako vjerovatno pitate: Kada ću smjeti da prestanem da nosim masku?

Mnogi stručnjaci će reći: Ne u dogledno vrijeme

Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gdje drugi ljudi mogu da ga udahnu. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete spriječiti širenje zaraze.

S obzirom na to, lako je zaključiti da ćemo prestati da nosimo maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo prenijeti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo biti u mogućnosti da putujemo po svijetu bez maski.

To će se desiti kada

  • bude postojao dokaz da je vakcina dostupna i koristi se u tolikoj mjeri da se drastično smanjio broj zaraženih ili
  • ostvarimo “imunitet krda” na koronavirus ili
  • svi postanemo imuni na virus.

Problem je u tome što ne znamo kada će nešto od ovoga da se dogodi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih pet godina. Taj model pokazuje da će broj osoba oboljelih od kovida 19 i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije vakcina. Podatak ukazuje da ćemo morati da nastavimo da nosimo maske kako bismo spriječili veliki broj novoobolelih.

Važno je zato maske održavati čistima i dezinfikovanim sve vrijeme, inače nema smisla nositi ih… Evo kako najbolje da to uradite, bilo da se radi o onoj platnenoj ili hirurškoj.

Pravilna briga o platnenim maskama

Specijalista za infektivne bolesti, dr med. Debra Gof navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju grupi predmeta koji mogu da se čiste. Ako planirate da je perete u mašini za veš, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje ljekar. Masku stavite direktno u mašinu i opet odmah operite ruke. Savjetuje da koristite prašak za veš koji inače koristite, ali možete da koristite i izbeljivač za veš pa treba odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, uključite program sušenja na visokim temperaturama.

Ako želite masku da perete ručno, dr Gof savjetuje da slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lica. Kako biste je uspješno dezinfikovali, u posudu stavite 4 kašičice izbeljivača za veš u litru vode i ostavite u tom rastvoru masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na vazduhu. Gofova smatra da ova maska treba da se čisti nakon svakog nošenja.

Kako dezinfikovati medicinske maske?

Dr Kaiming Je i profesor na Univerzitetu Bingamton u Njujorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namijenjene samo za jednokratnu upotrebu, a to znali da treba da je bacite odmah nakon korišćenja. Dodaje kako može da se koristi opet ali samo ako se radi o posebnim uslovima i ako je pravilno dezinfikovana.

Na primjer, N95 maske (Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) se mogu dezinfikovati u za to posebnim aparatima. Dodaje kako do danas nisu sprovedeni testovi koji pokazuju da medicinske maske mogu uspješno da se dezinfikuju i ponovo koriste, prenosi B92.

Ako niste u mogućnosti da zamijenite masku odmah nakon korišćenja, a potrebna vam je, dr Gof savjetuje da je dobro pregledate kada je skinete. Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate je baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savjetuje da je odložite u papirnatu kesicuu prije drugog korišćenja. Idealno bi bilo, naravno, da je koristite samo jednom.

 

 

Ostavite komentar: