Treba biti oprezan: U ovom slučaju treba odmah da se javite ljekaru ako izgorite na suncu

Svakom se desilo bar jednom da je izgorio na suncu, a u sezoni ljetovanja dobro je znati i odmah primijeniti trikove koji mogu pomoći u tom slučaju. Dr Aleksandra Radosavljević, DokTok ljekarka opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije, otkriva neke.

“Glavni krivci za opekotine su UVA i UVB zraci, koji iz atmosfere stižu direktno do kože. Samo oštećenje zavisi od tipa kože, odnosno fototipa, kao i dužine ekspozicije sunčevom zračenju i perioda tokom dana kada je koža izlagana. Najopasnija su duža izlaganja svetlije prebojene kože u dužem vremenskom intervalu u periodu od 10 do 17h”, objašnjava dr Radosavljević.

Ljekari uvijek napominju da je opasno izlagati se direktnom sunčevom zračenju u tom periodu, da uvijek prije izlaska na otvoreno treba naneti antisolarnu zaštitu koja pokriva i UVA i UVB spektar (naznačeno na preparatu) na sve dijelove tijela (ne zaboraviti šake, stopala i uši), da treba uzimati minimum 1.5-2 l vode tokom dana i nositi udobnu odjeću i šešire.

Ukoliko se ipak desi da izgorite, može da se desi da bude potrebna i medicinska intervencija.

“Opekotine na koži se manifestuju u vidu crvenila, otoka, bola, pa i nastanka bula (plikova), što je već stadijum kada treba da se obratite ljekaru. Plikove nikako ne treba bušiti, već pustiti stručnom licu da pomogne”, napominje dr Radosavljević, a daje uputstvo šta uraditi ukoliko je ipak prisutno samo crvenilo uz otok i subjektivan osjećaj peckanja i bola:

-Ohladite regiju, bilo tušem ili hladnom kupkom u kadi, obilno je hidrirajte gelom ili kremom sa pomoćnim suspstancama poput krastavca ili aloe vere (većina na sebi ima oznaku ‘after sun’).

-Ne izlažite se dalje sunčevom zračenju i uzimajte što više vode, minimum 2l dnevno, kao i hranu bogatu vodom, poput lubenice i dinje, supa i čorbi. Kompletna rehidracija je esencijalna za oporavak.

-Nemojte prekrivati kožu uskom odjećom, nanositi uljane preparate i preparate masne i teške teksture.

-Ukoliko uz kožne manifestacije postoji i povišena tjelesna temperatura, osjećaj malaksalosti, glavobolja, mučnina, šanse su da je u pitanju sunčanica, zbog čega je indikovano odmah otići na lekarski pregled, s obzirom da to stanje može biti i životno ugrožavajuće.

Ostavite komentar: