Treba biti obazriv: Pročitajte 10 savjeta za vožnju po magli

U posljednje vrijeme na našim prostorima sve je čećša gusta magla koja otežava vožnju.

U tim trenucima treba biti obazriv i voziti pažljivo, a pročitajte 10 savjeta kako se automobilom kretati bezbjedno kad ima magle.

Na put samo ako morate

Magla se najčešće spušta rano ujutru i predveče oko predela u blizini rijeka i jezera. Zato, ukoliko možete da birate, probajte da izbjegnete vožnju u to doba dana.

Smanjite brzinu

Prilagodite brzinu stanju i uslovima na putu. To praktično znači da po magli treba da vozite brzinom pri kojoj ćete moći da se zaustavite pred bilo kojom preprekom kada je uočite.

Povećajte odstojanje

U uslovima smanjene vidljivosti, kao što je magla, držite veće odstojanje od vozila ispred. Time sebi dajete više vremena za reakciju u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Voziti sredinom saobraćajne trake

Prilikom kretanja kroz gustu maglu kao orijentire koristiti središnju liniju i desnu liniju ivice kolovoza ukoliko je obilježena. Kako bi se izbjegla vozila iz suprotnog smjera, kao i pješaci i biciklisti koji se kreću uz desnu ivicu kolovoza, nastojati da vozilo uvijek bude podjednako udaljeno od te dvije linije.

Na raskrsnici dodatna opreznost

Kad priđete raskrsnici spustite prozore i osluškujte saobraćaj. Ovo je dobar način da ukoliko je vidljivost toliko loša ipak znate kad je možete proći.

Pazite na led

Kad je vrlo hladno i spusti se magla računajte na to da magla lako i vrlo brzo može da se zaledi na kolovozu tako da u samo jednom trenutku podloga može postati vrlo klizava. Zato prilikom vožnje po magli i klizavom kolovozu vozilom upravljajte bez naglih i ishitrenih pokreta.

Četiri pokazivača pravca i zaustavljanje

Ukoliko se desi da je magla toliko gusta ili jednostavno ne vidite kuda se krećete, najpametnije je da parkirate vozilo pokraj puta i naravno uključite sva četiri pokazivača pravca kako bi vas drugi učesnici u saobraćaju primjetili. Ukoliko je magla toliko gusta i vidljivost smanjena na najmanju moguću mjeru, potrebno je i za vrijeme vožnje držati uključena sva četiri pokazivača pravca da bi ste bili uočljiviji.

Uključite grijače stakala

Kako magla može da stvori vlagu slobodno uključite grijače stakala i koristite brisače kako biste omogućili što bolju vidljivost.

Svjetla za maglu

Svakako jedna od najvažnijih stvari jesu svjetla za maglu. Ukoliko ih imate na svom vozilu, koristite ih, jer su postavljena nisko i usmjerena ka dole i široko, što je po magli jedino rješenje za osvetljavanje puta i sprečavanje zaslepljivanja drugih vozača. Nikako ne vozite sa dugim svjetlima.

Isključite sve što može da vas ometa

Isključite muziku, mobilni telefon, ili bilo šta što će vas dekoncentrisati. Po magli je najvažnija vaša puna pažnja.Ostavite komentar: