Struka ohrabruje: Teže ćete se zaraziti koronom ako uzimate neke vitamine

Od početka pandemije Covida-19 jasno je da širenje virusa uspješno mogu zaustaviti samo vakcine.

No vakcine se, iako su razvijena neočekivano brzo, relativno sporo distribuišu, barem u većem dijelu svijeta, što uključuje i Hrvatsku. U međuvremenu nam ne preostaje drugo nego pridržavati se epidemioloških mjera – trebamo se što manje družiti, osobito izvan svojeg kućanstva ili malenog balona odabranih rođaka i prijatelja, održavati fizičku distancu i često prati ruke. Naučnici stoga

istražuju postoje li neke druge stvari, poput antiviralnih lijekova ili dodataka prehrani, koje nam mogu pomoći. Barem u nekoj mjeri.

Prilika za prodavanje magle

Očekivano, brojni prodavači magle iskoristili su pandemiju da u medijima i na društvenim mrežama promovišu svoje nadrilijekove, alternativne i tradicionalne pripravke i savjete. Među njima moglo se naći uvijek popularnih dodataka iz narodne medicine poput limuna, češnjaka i rakije.

No neki naučnici ovom su problemu pristupili ozbiljno. Jedno novo veliko istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health otkrilo je da postoji određena povezanost između obolijevanja od Covida-19 i upotrebe nekih dodataka prehrani. Nažalost, na samom početku moramo upozoriti da njihovi efekti nisu ni približno takvi da bismo se mogli pouzdati u njihovu zaštitu. Ipak, čak i maleni učinci mogu imati nekog značaja kada su brojevi oboljelih veliki. Stoga vrijedi znati o kojim je dodacima riječ.

Za početak, podsjećanja radi, još jednom da su naučna istraživanja pokazala da su potencijalne koristi od multivitamina i dodataka prehrani vrlo ograničene. Ljekari uopšteno savjetuju da je za zdravlje najbolje da svakodnevno u organizam unosimo dovoljno mikronutrijenata kroz zdravu prehranu. Dodaci prehrani uglavnom se preporučuju samo onda kada imamo jasno dijagnostikovan njihov manjak.

Uprkos tome, u ranim danima pandemije vitamini su bili među prvim proizvodima koji su nestajali s polica apoteka.

“Tržište dodataka prehrani u Velikoj Britaniji poraslo je za 19.5 odstperiodu koje je prethodilo nacionalnom „lockdownu“ početkom marta 2020. Pritom je prodaja vitamina C skočila za 110 odsto, a prodaja multivitaminskih dodataka za 93 odsto. Slično tome, prodaja suplementa cinka porasla je za 415 odsto tokom sedmodnevnog perioda na vrhuncu zabrinutosti zbog Covida-19 u SAD-u koje je završilo 8. marta”, napisao je u svojem uvodu u studiju autorski tim.

Dodaci prehrani mogu imati neku ulogu u našem zdravlju. Primjerice, cink je jedan od rijetkih mikronutrijenata koji su povezani sa skraćenjem trajanja prehlade. Ljudima na veganskoj prehrani preporučuje se uzimanje vitamina B12 koji se uglavnom dobija iz hrane životinjskog porijekla, dok je u biljnoj oskudan. No kada je riječ o sprječavanju ozbiljnih infekcija, korist od dodataka prehrani vrlo je upitna.

Najveća korist od vitamina D, probiotika i omega-3

Međunarodni naučni tim u novoj je studiji koristio podatke iz aplikacije koju je zdravstvena naučna firma Zoe početkom 2020. godine pokrenula pod imenom COVID-19 Symptom Study app, a koja je učesnicima postavila širok spektar pitanja, uključujući i jesu li koristili dodatke prehrani poput probiotika, češnjaka, ribljeg ulja, multivitamina, vitamina D, vitamina C ili cinka. Takođe ih je pitala jesu li bili testirani na SARS-CoV-2 i kakvi su bili rezultati.

Ukupno je na upitnik odgovorilo 445.850 sudionika ankete iz Velike Britanije, SAD-a i Švedske, što je timu omogućilo prikupljanje puno podataka korisnih za analizu. U Velikoj Britaniji, iz koje je dolazila velika većina ispitanih, nešto manje od pola koristilo je neku vrstu dodatka. Oko šest odsto onih koji su uzimali suplemente bilo je pozitivno na testu na SARS-CoV-2, dok je od onih koji nisu uzimali suplemente bilo pozitivno oko 6.6 odsto. To je razlika od oko 2.500 ljudi.

“U britanskoj kohorti korisnici koji redovito dopunjavaju svoju prehranu multivitaminima imali su manji rizik od pozitivnog testiranja na SARS-CoV-2 za 13 posto, kod onih koji koriste vitamin D rizik je bio manji za devet odsto, kod korisnika probiotika za 14 odsto, a kod korisnika omega-3 masnih kiselina za 12 odsto”, napisali su naučnici.

Ukupna korist vrlo je skromna

No ove rezultate treba vrlo oprezno interpretirati. Prije svega, riječ je o opservacijskoj, odnosno promatračkoj studiji koja se temelji na samoprijavljivanjima učesnika, što znači da je vrlo teško utvrditi uzročno-posljedičnu povezanost koja bi dokazivala da su baš vitamini ili dodaci prehrani rezultirali s manje pozitivnih testova za covid-19.

Tim je u istraživanju proveo kontrolu za dob, pol, tjelesnu masu i brojne druge čimbenike. Takođe je pokušao uzeti u obzir pristranost sudionika sklonih zdravlju, što podrazumijeva da će oni koji uzimaju vitamine vjerovatno istovremeno biti ljudi koji se više brinu o zdravlju. To pak znači da će takođe biti zdraviji na druge načine, uključujući i tjelovježbu i pridržavanje epidemioloških mjera. Takva pristranost mogla je uticati na rezultate.

No čak i nakon što su sve to uzeli u obzir, rezultati su i dalje bili prisutni. Pritom je zanimljivo da su oni za žene bili snažnije izraženi nego za muškarce. Naime, za muškarce nije bilo značajnije razlike povezane s dodacima, dok su kod žena rezultati bili prisutni u svim dobnim grupama i u svim grupama po tjelesnoj masi.

Dosad najveća opservacijska studija

Rezultati su se takođe malo razlikovali između SAD-a i Švedske. Primjerice, pokazalo se da dodaci omega-3 nisu bili od koristi švedskim ženama, dok su probiotici i vitamin D bili od koristi američkim muškarcima.

“U dosad najvećoj opservacijskoj studiji o infekciji virusom SARS-CoV-2 i upotrebi dodataka prehrani na preko 400.000 korisnika aplikacija iz tri različite zemlje pokazali smo da postoji značajna povezanost između korištenja dodataka omega-3 masnih kiselina, probiotika, multivitamina i vitamina D i manjeg rizika od pozitivnih ishoda na testiranjima na infekciju SARS-CoV-2”, napisao je tim u komentaru studije.

No naučnici su istaknuli da su efekti dodataka prehrani postali mali kada su u obzir uzeli sve moguće stavke koje su mogle uticati na rezultate.

“Žene koje kupuju vitamine mogu istovremeno biti zdravstveno osvještenije od muškaraca, što znači da mogu više koristiti maske za lice i prati ruke. Doista, u našim podacima otkrili smo da žene imaju sklonost da maske nose češće od muškaraca”, dodali su.

Ostavite komentar: