Stručnjači poručuju: Tinejdžeri treba da se vakcinišu jer su superprenosioci korona virusa

Stručnjaci apeluju da tinejdžeri treba da se vakcinišu jer su vrlo često superprenosioci korone iako nemaju simptome, a nisu izopšteni ni od najtežih posljedica korone.

Nažalost, kovid ne zaobilazi ni trudnice, te i za njih važi ista preporuka o vakcinaciji.

Za starije od 16 godina i trudnice evropska i svjetska regulatnorna tijela do sada su odobrila Fajzerovu vakcinu. Međutim, postoje nagovještaji da bi već krajem mjeseca ovo cjepivo moglo da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod djece od 12 godina. Takvu odluku već je donijelo američko regulatorno tijelo.

“Ovo je važan dan jer je vakcina ‘Fajzer-Biontek’ protiv kovida odobrena za korišćenje kod adolescenata već od 12. godine. Vakcinisanje mlađe populacije vodi nas bliže ka povratku normalnosti i okončanju pandemije”, naveo je dr Dženet Vudkok iz Federalne agencije za lijekove.

O tome kakve su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kada je riječ o vakcinaciji djece, direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša kaže:

“Stav SZO je nešto konzervativniji, ne u tome da se djeca ne smiju vakcinisati, jer ako su kliničke slike pokazale bezbjednost i efikasnost, onda mogu i treba da se vakcinišu i djeca. Konzervativniji smo zbog stajališta da bi najprije trebalo vakcinisati one koji imaju veliki rizik od teške forme bolesti, od smrtnosti. To su stariji ljudi, osobe s pridruženim bolestima i, naravno, zdravstveni radnici”, naveo je Ivanuša.

Nakon što je Stručni komitet za imunizaciju donio 26. aprila preporuku, tinejdžeri od 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom na svim punktovima u Srbiji uz prethodnu konsultaciju sa svojim pedijatrom.

“Poželjno je da imaju nalaz ili potvrdu pedijatra o zdravstvenom stanju, posebno zbog ljekara koji rade na vakcinalnim punktovima. Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, a nažalost ima i onkoloških pacijenata, djece s naslijeđenim ili urođenim srčanim manama, i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra”, objasnio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Poručio je da je cilj vakcinacije tinejdžera da se spriječi zaražavanje u toj populaciji i podsjetio da je bilo pacijenata sa 16 i 17 godina koji su imali teži oblik bolesti.

Vakcinacija trudnica

Takođe, u skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primjenu Fajzerove vakcine, te se trudnice poslije prvog trimestra mogu vakcinisati ovim cjepivom u konsultaciji s ginekologom, piše Blic.

Ostavite komentar: