Sređujemo detaljno! Proljećno čišćenje može imati povoljne efekte na mentalno zdravlje

Proljeće je vrijeme kada najčešće obavljamo generalno čišćenja doma.

Sređujemo stvari do detalja, a ukoliko imamo vremena tu je i preuređivanje. Psiholozi navode da je ovaj proces potpuno prirodan slijed nakon zime i da je poželjan.

“Poslije duge zime, željni smo da skinemo slojeve i aktiviramo se. Lijep je osjećaj da ovo radimo u našim domovima. Naša tijela su u skladu sa sezonskim promjenama u prirodi, tako da je logično da želimo da i naše okruženje bude. Našu prinudu da čistimo podstiče olakšanje koje pruža, ponekad služeći kao mehanizam za suočavanje sa anksioznošću i stresom. Čišćenje i organizovanje nam mogu pomoći da osjetimo da vladamo našim neposrednim svjetovima”, priča klinički psiholog Marni Amselem.

Čišćenje i organizovanje vam mogu pomoći da se osjećate kao da je sve po kontrolom. Bez obzira da li čistite orman ili četkice za šminku, krajnji cilj je i dalje isti — da imate uredan i estetski ugodan dom. Tokom proljećne sezone više smo vođeni nego tokom drugih godišnjih doba da prođemo kroz ritual brige o našoj kući.

Energetski, ali istovremeno i smirujući

Još jedna interesantna prednost proljećnog čišćenja je da može istovremeno da umiruje i daje energiju. Brisanje poda ili čišćenje garaže može vam pomoći da se uključite i isključite. Neki pojedinci ulaze u stanje protoka koje smiruje njihov nervni sistem.

Vaši vizuelni i taktilni napori vam omogućavaju da se osjećate produktivno, odgovorno i spremno da se uhvatite u koštac sa drugim ciljevima, piše The List.

Ostavite komentar: