Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

Tijelo može da šalje signale da starite prije vremena, pa treba znati kako da ih prepoznate.
Hodate polako

Ako ste usporili hod kada ste napunili 40 godina, moguće je da starite prije očekivanog. Hodanje je najlakša i jedna od boljih vježbi koje možete praktikovati, a ako vam je u planu da započnete taj program, krenite sa pet minuta dnevno, da biste došli do 30 minuta hodanja. Pokušajte da napravite 100 koraka u minutu, a da bi vam bilo lakše, nabavite odgovarajuću obuću i povedite prijatelja.

Fleke od sunca

Smeđe mrlje od sunca se često javljaju na licu, rukama i dlanovima. Uobičajena su pojava, posebno ako imate iznad 50 godina. Većinom su bezopasne i posljedica su godina izlaganja suncu. Posjetite doktora ako su crne, mijenjaju oblik, krvare, imaju oštre ivice.

Nanosite zaštitu i ne provodite puno vremena na suncu kako biste spriječili njihovu pojavu.

Problemi s pamćenjem

Blage promjene u pamćenju prate starenje u stopu i obično se javljaju već u 40-im godinama života. Moguće je da će vam trebati nešto više da se sjetite gdje su vam ključevi od auta i zašto ste se popeli u sobu. U većini slučajeva se demencija javlja nakon 65. godine i nije normalan dio starenja. Kako biste mozak održali zdravim, jedite zdravo i ne izbjegavajte društvo.

Bolni zglobovi

Ne bole sve zglobovi kada ostare, ali šanse za nastanak osteoporoze rastu kod muškaraca nakon 45. godine, a kod žena kada napune 55. nema lijeka, ali možete usporiti proces – samo sat vremena hodanja u toku dana može pomoći. Vježbe fleksibilnosti, snage i aerobne vježbe su dobar način zaštite.

Suva koža

Koža proizvodi manje masnoća kako starimo, pa može postati suva, posebno nakon 40. godine života. Ipak, to stanje se može spriječiti ako pratite određene savjete.

Ako vam je koža suva i osjetljiva, posjetite dermatologa kako biste provjerili šta stoji iza toga, pišu na sajtu haber.ba.

Modrice

Ovo je često stanje kod osoba starijih od 60 godina. Koža postaje tanja i gubi masnoće kako starimo, a i krvni sudovi postaju krhki, a i neki lijekovi mogu uzrokovati pretjeranu osjetljivost. Posjetite ljekara ako često imate velike masnice, posebno na grudima ili licu i ako se javljaju nakon uzimanja novog lijeka.

Obim struka

Masno tkivo se često preseli na područje stomaka kako starimo, a to se posebno odnosi na žene nakon menopauze. Bez obzira na godine, masne naslage na trbuhu mogu voditi do bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Jasno je da će redovno vježbanje i zdrava ishrana pomoći u sprečavanju ovog problema.

Snaga u rukama

Možda vam je postalo teže da otvorite posudu ili držite volan u automobilu ako ste napunili 50 godina, ali ako se to događa ranije, može ukazivati na neke druge probleme, poput artritisa ili oštećenja nerava.

Problemi s vidom

Nakon što ste napunili 40 godina, postoji vjerovatnoća da ćete nešto slabije vidjeti slova na blizinu i to nije ništa neuobičajeno. Kako biste umanjili rizik za razvoj nekih ozbiljnih bolesti poput glaukoma i makularne degeneracije, nosite naočare za sunce, prestanite da pušite, jedite zdravo, vježbajte, redovno provjeravajte zdravlje očiju.

Neredovne menstruacije

U kasnim tridesetim menstruacije mogu postati neredovne, a to je vrijeme pripreme na menopauzu. U tom periodu tijelo ne proizvodi jednake količine estrogena kao u mladosti, što znači da menstruacija može postati manje obilna i rjeđe dolazi. Ako osjećate bol u tom periodu mjeseca, posjetite ljekara.

 

 

Ostavite komentar: