Savjet zlata vrijedan: Evo zašto se javlja otežano disanje i nesanica kod trudnica

Svaki period trudnoće donosi i određene probleme. Često su tegobe posebno ispoljene u trećem mjesecu  trudnoće, odnosno od 28. sedmice pa do poroda. Najčešće se trudnice žale na otežano disanje, bol u materici ili nesanicu.

Otežano disanje

Dijafragma, kao i mnogi organi, usljed povećanja materice pomaknuti su iz svog uobičajenog položaja. Zato se smanjuje kapacitet pluća. Za bebu ne brinite, imate mnogo veću količinu krvi i hemoglobina koji u svakom trenutku vašoj bebi prenose kisik.

Pazite na pravilno držanje i ako ste u mogućnosti, krenite na lagani aerobik. Spavajte na boku. Ovaj nelagodni osjaćaj krajem trudnoće će se povući, jer će beba krenuti prema zdjelici i tako smanjiti pritisak na dijafragmu.

Bol u materici

Oštra, probadajuća bol prisutna je kod nekih žena zbog širenja grlića maternice.

Čekati porod. No, ako je bol učestala i uzrokuje veliku nelagodu, obratite se ljekaru.

Nesanica

Može biti i psihički (uzbuđenje zbog bebe), ali i neudobnost tokom ležanja, zbog velikog trbuha i nemogućnost ležanja na trbuhu ili leđima.

Opustiti se. Bolje je tokom nesanice pokušati nešto raditi (čitati) nego uporno pokušavati zaspati; ova prva solucija puno će prije dovesti do sna. Ako vas muči neudobnost, pokušajte leđa poduprijeti jastukom.

Ostavite komentar: