San nam je itekako potreban: Kada spavamo mozak se čisti od nepotrebnih informacija

Poznato je da su spavanje i pamćenje povezani. Neadekvatan san smanjuje moždanu aktivnost i ograničava pristup učenju, pamćenju i koncentraciji, ali jeste li se zapitali kakvu tačno ulogu ima san?

Neurolog i istraživač Alchajmerove bolesti dr. Skot Sol objašnjava da nedostatak sna narušava sposobnost pamćenja, odnosno stvara previše sjećanja, a rezultat je preopterećen mozak i nedostatak prostora za stvaranje novih sjećanja pa se lakše zaboravljaju i neke važne informacije.

Šta se događa s vašim sjećanjima dok spavate?

“Jedna od glavnih svrha sna je da smanjimo naša sjećanja“, kaže neurolog Sol za Mind Body Green.

Ovu ideju je predstavio molekularni biolog, neuronaučnik i dobitnik Nobelove nagrade dr. Francis Krik koji smatra da spavamo kako bismo zaboravili, što znači da spavamo da bi naš mozak mogao ukloniti nepotrebne informacije.

Odvojite trenutak da zamislite svoj mozak kao ogromno, otvoreno polje, vaša sjećanja kao travu koja raste iz zemlje. Spavanje vam omogućava da “pokosite” travnjak i skratite nepotrebne dijelove zbog kojih polje izgleda pretrpano i izobličeno.

Mozak se susreće s hiljadama informacija svakog dana, od kojih većinu niste ni svjesni da obrađuje.

“Vaš mozak je jako dobar u pamćenju hiljadu detalja, a većina njih nije ključna za vaš život“, dodaje dr. Smol.

Kada ljudi ne spavaju dovoljno kvalitetno, njihov mozak nije u stanju ukloniti ova dodatna sjećanja i zadržati samo važne stvari, zbog čega je nedostatak sna povezan s neoptimalnim radnim pamćenjem.

“Njihov mozak je statičan kada su u pitanju informacije”, kaže dr. Smol i dodaje da “oni ne mogu jasno misliti”.

Teorija ima smisla, san je ključan za pomlađivanje svih stanica u vašem tijelu, on im daje šanse da se poprave i sasvim je prikladno da vrijeme provedeno u sanjarenju takođe može pomoći u finom podešavanju vaših sjećanja.

Ako želite dodatnu podršku za spavanje, poznato je da postoje suplementi koji mogu pomoći. Magnezijum i melatonin su dvije popularne prirodne opcije. Međutim, ipak je od ova dva “izabran” magnezijum kao glavna podrška spavanju.

Ostavite komentar: