Riječ stručnjaka: Malo vjerovatno duže prenošenje virusa nakon ozdravljenja

Duži period prenošenja virusa korona nakon ozdravljenja je velika rijetkost i šansa za susret sa nosiocem virusa na ulici je vrlo mala, izjavio je ruski stručnjak za opasne zaraze Vladislav Žemčugov.

Glavni sanitarni ljekar ruske Federalne službe za nadgledanje zaštite ljudskih prava i zdravlja Ana Popova rekla je da oni koji su se oporavili od zaraze virusom korona, prema mišljenju stranih stručnjaka, mogu da prenose virus u periodu do 90 dana.

U Rusiji su zabilježeni rijetki slučajevi prenošenja virusa 48 dana nakon ozdravljenja.

“Neophodno je otkloniti paniku da je to slučaj kod svih, jer se zaista radi o izolovanim slučajevima. Vjerujem da se može desiti kod jedne od 10.000 osoba. Stoga mislim da je vrlo teško sresti takvu osobu”, istakao je Žemčugov za televiziju Rusija-24.

Glavni stručnjak za infektivna oboljenja pri ruskom Ministarstvu zdravlja profesor Vladimir Čulanov izjavio je ranije za TASS da se ozdravljenje potvrđuje dobijanjem negativnih rezultata na dva testa za virus korona i da nema osnova da se uvode bilo kakva ograničenja onima koji su se oporavili od kovida 19.

Ostavite komentar: