Raste svuda oko nas: Ova biljka sprečava gojenje

Ako se častimo hambugerom i gaziranim pićem, poprilično treba da zapnemo s vježbanjem da bismo neutralisali tu kalorijsku bombu u svom tijelu. Međutim, šta ako bi samo jedna šoljica čaja mogla to da učini? I to čaja od biljke koju viđamo na sve strane.

Mislimo na koprivu – kako tvrdi nedavna studija objavljena u znanstvenom časopisu Nutrients, kopriva bi mogla da bude čudotvorna biljka koja sprečava gojenje, prenosi Index.hr.

Kopriva je samonikla jestiva biljka koja u proljeće obilno raste po cijelom svijetu. Njen ekstrakt koristi se u raznim dodacima ishrani, jer je njeno lišće bogato brojnim hranljivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i karotenoide… A po istraživanju grupe naučnika sa Merilend univerziteta, ti listovi mogli bi da postanu i moćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti uzrokovane nekvalitetnom ishranom.

Na osnovu prethodnih istraživanja koja su pokazala da ekstrakt koprive može da poboljša nivo šećera u krvi kod miševa, tim predvođen dr Dajanom N. Obandom, pomislio je da bi hranjenje miševa lišćem biljke koprive moglo zapravo da spreči njihovo debljanje – čak i ako su se hranili masnom hranom. Testirali su tu teoriju.

Uzeli su 36 miševa i podijelili ih u četiri grupe. Prva je dobijala hranju s niskim udjelom masti tokom 12 nedelja, druga je u istom periodu uzimala hranu s visokim udjelom masti, a treća je uz hranu s visokim udjelom masti dobijala i koprivu. U četvrtoj grupi miševi su hranjeni s puno masti šest nedjelja, a zatim im je šest nedjelja u ishranu dodavana kopriva.

Kao što se i očekivalo, ishrana s malo masnoća rezultirala je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem tjelesne masti nego ishrana s visokim udjelom masti. Ali, dodatak koprive u trećoj grupi rezultirao je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem masti. U četvrtoj grupi gojenje i nakupljanje masti značajno su se usporili nakon što je kopriva uključena u ishranu, prenosi Eat This, Not That.

Zaključak koji je uslijedio je da kopriva, kada se jede kao biljka (za razliku od ekstrakta), ima pozitivan učinak na metabolizam, mada još nije precizno objašnjeno zašto, a postoji i realan razlog za nadu da će iste efekte imati i na ljude. Ipak, to će zahtjevati dodatna istraživanja.

Ostavite komentar: