Problem sa kojim se danas bore mnogi ljudi: Ove tri navike uklanjaju posljedice sjedenja

Pretjerano sjedenje je problem sa kojim se danas bore mnogi ljudi. Ipak, neka radna mjesta jednostavno zahtijevaju provođenje sati i sati u stolici, često neudobnoj, što jako loše utiče na zdravlje.

Kada sjedite duže vrijeme, protok krvi u cijelom tijelu nije optimalan. Vremenom to može uticati na ishode kardiovaskularnog zdravlja, ali to svejedno ne znači da ste osuđeni na propast ako radite u kancelariji.

Postoji mnogo navika koje je lako usvojiti, a koje omogućavaju bolji protok krvi, poput ove tri:

Istezanje

Između pauza za hodanje, preporučuju se i vježbe istezanja poput rotacije gležnja i zapešća. Rotiranje za 360 stepeni vrlo je učinkovito za cirkulaciju krvi do stopala i ruku. Vježbe za gležnjeve se mogu izvoditi stojeći (podižući petu/prste) ili sjedeći i odličan su način za istezanje listova i povećanje cirkulacije u stopalima i prstima. Ako imate dovoljno prostora  fleksija i ekstenzija koljena su vježbe koje povećavaju cirkulaciju donjih ekstremiteta.

Hodanje

Dobre vijesti: zdravlje srca ne zavisi samo od intenzivnih kardio vježbi. Zapravo, mnogi se stručnjaci slažu da je hodanje jedan od najboljih načina za povećanje cirkulacije. Bilo da radite za stolom, dugo putujete ili uživate u svojim omiljenim serijama tokom vikenda, svakako ustanite i prošetajte svakih nekoliko sati. Bilo da odvojite vrijeme za šetnju dugu kilometar, da se krećete goredolje po stepenicama ili hodate nekoliko krugova po kuhinji dok pričate na telefon, ti mikropokreti tokom dana doprinose boljoj cirkulaciji.

Hrana za srce

Postoje određene namirnice koje mogu pospješiti zdravu vaskularnu funkciju. Na prvom mjestu su agrumi. Oni sadrže antioksidanse, uključujući flavonoide koji imaju značajne antioksidativne prednosti. Bijeli i crveni luk imaju protivupalna svojstva, ali i poboljšavaju učinkovitost protoka krvi. Ako niste na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani, jedite više masne ribe. Istraživanja pokazuju da omega3 masne kiseline u ribi kao što su losos, skuša, inćuni i sardine mogu podržati funkciju krvnih sudova i poboljšati kardiovaskularno zdravlje. U slučaju da ne jedete ribu barem dva puta sedmično dodajte druge izvore omega3 masnih kiselina, poput ribljeg ulja.

Ostavite komentar: